Terug van vakantie? 7 opstart tips.

Geplaatst op : 20 augustus 2014

De vakanties zijn voor de meeste mensen weer voorbij. Als je niet bent blijven lopen, ga je weer beginnen met hardlopen. Je kunt je weer inschrijven voor de najaarsevenementen van de MeeùsRunClub. Nog wat stram in de benen? We geven je graag 7 opstarttips.

Terug van vakantie? 7 opstart tips.Tip 1: Check je schoenen
Kijk naar de zool, check het bovenwerk en voel of er nog genoeg steun achterin de schoen zit bij de hiel. Afhankelijk van de kwaliteit van de schoen, hoeveel je loopt en op welke ondergrond, slijten je schoenen. Tussen de 1000 en 1500 kilometer is het tijd om je schoenen te vervangen. Tip: leden van de MeeùsRunClub krijgen korting op een paar nieuwe hardloopschoenen!

Tip 2: Check je ambitie
Heb je een ambitie in je hoofd? Is het de overstap naar een langere afstand, zoals een halve marathon of een hele marathon? Of wil je op je huidige afstand(en) beter presteren? Je kunt ook niets veranderen en gewoon lekker blijven lopen om je ontspanning te vinden. Heb je je ambitie helder voor ogen? De MeeùsRunClub biedt voor ieder niveau uitdagingen. Kijk op onze kalender voor de mogelijkheden.

Tip 3: Progressie ten opzichte van afgelopen jaar
‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’, is een bekende kreet uit de financiële dienstverlening. Dat geldt ook voor hardlopers. Toch ligt het net wat anders. De ervaring en de kilometers in de benen spelen mee in wat je komend jaar kunt bereiken. Je weet na de vakantie wat je ambitie is. Betekent dat je dan beter moet presteren dan afgelopen jaar? Vraag jezelf af of die progressie haalbaar is. Bijvoorbeeld: een 10 kilometer lopen in 50 minuten terwijl je voor je vakantie op 60 minuten zat? Dat kan, maar dat betekent hard trainen. Het is niet ondenkbaar maar wel lastig. Progressie betekent veel en vaak gedurende een lange periode trainen.

Tip 4: Wees aardig voor je blessures
Had je afgelopen jaar blessures? Een goede vakantie doet je goed. Misschien ben je dan ook even vergeten dat je vaak last hebt van knie, heup of andere belangrijke spieren en gewrichten. Neem dat mee in je loopschema. Schema’s zijn gemaakt voor blessurevrije lopers. Blessuregevoelige lopers kunnen nog steeds veel progressie boeken maar hebben daar meer tijd voor nodig vanwege het langere herstel. Door een aantal vakantieweken vrij kunnen vormen van overbelasting verdwijnen. Hopelijk blijven ze vanaf nu weg.

Tip 5: Neem de tijd voor een rustige start
Uit onderzoek is bekend dat voetbalteams in de eerste weken van het seizoen de meeste blessures oplopen. In de eerste paar weken wordt heel hard getraind om snel in vorm te raken, omdat het wedstrijdseizoen meteen start. Neem als hardloper de tijd voor een rustige start. Ervaren lopers rekenen met enkele weken tot en met twee maanden om door rustige trainingen weer verantwoord in vorm te komen. Pas daarna volgen periodes met lange en intensieve trainingen.

Tip 6: Bewuste keuzes
Heb je tijdens je vakantie genoten van al die lekkere gerechten? Maak weer de switch naar een gezonde leefstijl; denk aan fruit, voldoende groenten in je voeding en minder alcohol. Begin hiermee op doordeweekse dagen en zondig in het weekend. Dat mag best.

Tip 7: Herstel is een gezonde keuze
Misschien heb je nu een torenhoge ambitie omdat je agenda die ruimte biedt. Maar blijf verantwoord lopen. Gezond eten en bewegen is goed, maar weet ook dat herstel na een training een gezonde keuze is. Ons “Sportrustenpakket” dat je bij je eerste deelname hebt ontvangen, kan je hierbij helpen.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: