De taxiritten van UberPOP "Illegaal is eigen risico"

Geplaatst op : 5 augustus 2014

UberPOP spreekt uit dat ritten verzekerd zijn onder de Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (AMweb.nl). Wat UberPOP niet zegt is dat verzekeraars de schade, die op kan lopen tot in de miljoenen, op de bestuurder kunnen verhalen.

UberPOP 'Illegaal is eigen risico'

Wat is Uber?
UberPOP is een initiatief van Uber. Met Uber kun je met een druk op de knop een taxi bestellen. Via de app zie je waar de dichtstbijzijnde taxi is en bestel je hem eenvoudig. Je hebt direct contact met de chauffeur. Na de rit beoordeel je de taxichauffeur. Afrekenen gaat met een creditcard. De taxidienst is er alleen nog in Rotterdam en Amsterdam.

Wat is UberPOP?
UberPOP is een nieuwe dienst van Uber en biedt taxiritten aan ‘van particulieren voor particulieren’. Je kunt jezelf dus opgeven als chauffeur en taxiritten aanbieden. Natuurlijk is deze dienst een stuk goedkoper dan de diensten van Uber zelf, die met professionele taxichauffeurs werkt. In Brussel en Berlijn is de UberPOP inmiddels verboden, in Hamburg loopt nog een zaak (hetparool.nl). Dat weerhoudt de taxidienst er niet van om met de nieuwe dienst te starten in Amsterdam. Klein probleem: Het innovatieve idee past (nog) niet in onze landelijke en Europese wet- en regelgeving op het gebied van personenvervoer. Wij vroegen onze productspecialist Harold Breet hoe het zit met de te verzekeren risico’s.

Illegaal is onverzekerd
Harold Breet: “Het heeft de overheid veel moeite gekost om de taxibranche te reguleren. Het fenomeen UberPOP staat haaks op deze regulering. Het gaat namelijk om particuliere auto’s die niet specifiek als taxi zijn goedgekeurd en uitgerust. Ook is de chauffeur/eigenaar niet geregistreerd of voorzien van een chauffeurspas en voldoet dus niet aan de normen en kwaliteitseisen waaraan professionele chauffeurs moeten voldoen. Zolang de wet- en regelgeving diensten als UberPOP verbiedt, kan een verzekeraar het risico niet dekken. Dat zou suggereren dat een verzekeraar akkoord gaat met het overtreden van de wet. Veroorzaak je een schade, dan is dit in het ergste geval een letselschade. De vergoeding voor letselschade zou kunnen oplopen tot het wettelijk verzekerde bedrag van (minimaal) 5,6 miljoen. Inderdaad zal de verzekeraar de schade van de passagier(s) op grond van de WAM moeten behandelen en betalen, maar zal deze vervolgens verhalen op de chauffeur/eigenaar”.

Nog geen passende oplossing
Terwijl je denkt geld te kunnen verdienen met UberPOP, loop je waarschijnlijk een grotere kans om persoonlijk failliet te raken. Is het niet door een schade die op je verhaald wordt dan is het wel als gevolg van de niet malse boetes die de Inspectie Leefomgeving en Transport zal opleggen, omdat zij deze taxidienst als illegaal bestempelen. Pas als de wet- en regelgeving verandert, komt er waarschijnlijk wel een passende oplossing voor dit risico. Dat zag je ook gebeuren bij Snappcar. Snappcar was in Nederland een van de eerste initiatieven op het gebied van autodelen die het mogelijk maakte je auto particulier te verhuren aan anderen. Snappcar heeft dit risico collectief ondergebracht bij Centraal Beheer Achmea. Krijgt de eigenaar van de auto te maken met schade tijdens de verhuur, dan hoeft de eigenaar niet zijn eigen verzekering aan te spreken. Een dergelijke oplossing heeft UberPOP waarschijnlijk niet geregeld, alhoewel zij zelf stellen dat Uber garant staat voor de afwikkeling namens de bestuurder “als de WA-autoverzekering om een reden niet dekkend is”.

Gerelateerde berichten:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: