"De budgetpolis; een verstandige keuze?" door adviseur Wendy de Wit

Geplaatst op : 18 december 2014

Vanaf 2015 bieden veel zorgverzekeraars ook een budgetpolis aan. Besparen op de zorgverzekering wil iedereen wel. Maar is zo'n budgetpolis wel een verstandige keuze? En waarom zou u voor een budgetpolis kiezen?

'De budgetpolis; een verstandige keuze?' door adviseur Wendy de Wit

Wat is een budgetpolis?
Een budgetpolis is een goedkopere variant van de zorgverzekering. Wendy de Wit: "Deze is goedkoper doordat zorgverzekeraars met een beperkt aantal zorgverleners een contract afsluiten. Zo kunnen ze scherpe prijsafspraken maken. Dit verlaagt de kosten van de behandeling."

Wat betekent dat voor mij?
Dat betekent dat u kunt kiezen voor een goedkopere zorgverzekering, de budgetpolis. Daar staat tegenover dat u als patiënt met een budgetpolis niet meer overal terecht kunt. U wordt natuurlijk bij elke zorgverlener geholpen, maar als u bij een zorgverlener terecht komt waarmee uw zorgverzekeraar geen contract heeft, zult u een groot gedeelte van de rekening zelf moeten betalen.

Zo'n zorgverzekering was er toch al?
Er waren inderdaad al naturapolissen en restitutiepolissen. Bij een restitutiepolis kunt u naar elke zorgaanbieder. Dit heeft geen invloed op de vergoeding. Bij een naturapolis heeft uw zorgverzekeraar afspraken gemaakt met bepaalde zorgaanbieders. Alleen bij deze aanbieders krijgt u de volledige zorgkosten vergoed. De budgetpolis is een verder afgeslankte vorm van de naturapolis.

Verandert er ook iets in mijn naturapolis dan?
Nee. De naturapolis biedt meer mogelijkheden dan de budgetpolis, maar bij beide moet u scherp in de gaten houden met welke zorgverleners uw zorgverzekering een contract heeft.

Als ik weinig zorg nodig heb, is een budgetpolis dan een goed idee?
Wendy de Wit: "Niet noodzakelijk. U kunt inderdaad besparen op uw zorgpremie, zeker als u geen zorg nodig hebt. Maar u neemt wel een risico. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Stel, u krijgt een ongeluk en wordt afgevoerd met een ambulance. Wilt en kunt u op zo’n moment aan de ambulancebroeders vragen naar welk ziekenhuis u gaat?"

Waar moet ik op letten bij mijn keuze?
Hou in de gaten bij welke zorgverleners u terecht kunt zonder een groot deel van de rekening zelf te betalen. Let hier vooral op als u afgelegen woont, een budgetpolis kan in dat geval tot langere reistijden leiden. Als u een vaste zorgverlener hebt, bijvoorbeeld een fysiotherapeut, ga dan na met welke zorgverzekeraars die zorgverlener een contract heeft afgesloten. Als dat contract er niet is, kunt u kiezen tussen een restitutiepolis bij dezelfde verzekeraar, of overstappen naar een andere verzekeraar.

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: