Proefplaatsing als re-integratiemiddel

Geplaatst op : 11 december 2014

Met een proefplaatsing kan worden bekeken of (ex-)werknemers met een WW-, WIA-, WAO-, WAZ-, Wajong- of Ziektewetuitkering weer aan de slag kunnen. Tijdens de proefperiode behoudt de werknemer zijn uitkering. Zo is proefplaatsing voor werkgevers een interessant re-integratie-instrument.

Proefplaatsing als re-integratiemiddel

Werkgevers die een werknemer vanuit een uitkeringssituatie in dienst willen nemen maar twijfelen of deze werknemer wel voldoende inzetbaar en belastbaar is, kunnen gebruik maken van een zogenaamde proefplaatsing. Met behoud van uitkering kan de werknemer dan eerst een proefperiode werkzaam zijn. Werknemers met beperkingen of een variabel ziekteverloop kunnen gedurende die periode hun potentiële werkgever laten zien wat hun mogelijkheden zijn.

De proefplaatsing is niet geheel vrijblijvend voor de werkgever. De werkgever geeft vooraf een intentieverklaring af waarmee hij aangeeft dat de op proef genomen werknemer een dienstverband aan zal worden geboden als de proefperiode succesvol verlopen is. Ook dient de werkgever voor de werknemer dekking te regelen onder zijn ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering. De proefplaatsing duurt normaal gesproken twee maanden. Op verzoek is soms een langere proeftijd van maximaal zes maanden mogelijk. Dit moet de werkgever dan wel uitgebreid onderbouwen. Na een proefplaatsing mag geen proeftijd meer worden afgesproken.

Bij mensen met een WW-, WIA-, WAO-, WAZ-, Wajong- of Ziektewetuitkering is een proefplaatsing mogelijk. Hierdoor is een proefplaatsing dus ook een interessant re-integratie-instrument voor werkgevers met een arbeidsongeschikte (ex-)werknemer. Werkgevers mogen zelf een proefplaatsing inzetten om zo hun
(ex-)werknemers aan een andere baan te helpen. Voordelen hiervan zijn:

  • een lagere WGA-schade voor de eigen risicodrager;
  • minder risico en een gemotiveerde werknemer voor de nieuwe werkgever en
  • een nieuwe kans op de arbeidsmarkt voor de beperkte medewerker.
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: