Veranderingen in het pensioenstelsel in 2015

Geplaatst op : 9 december 2014

U zal het als werkgever ongetwijfeld weten; er gaat vanaf 1 januari veel veranderen in het pensioenstelsel. Veranderingen die bij de meeste bedrijven een aanpassing van de pensioenregeling vragen.

Gepensioneerden Ingewikkeld
Dat is het zeker; de maximale opbouwpercentages gaan omlaag, het pensioengevend loon wordt begrenst en het nabestaandenpensioen wordt beperkt. Vrijwel alle huidige pensioenregelingen worden aangepast. Het zal u af en toe duizelen. Meeùs zet de veranderingen voor u op een rij:

  • De maximale opbouwpercentages gaan omlaag voor álle soorten pensioenregelingen: de middelloonregeling, eindloonregeling en de beschikbarepremieregeling (inclusief PPI).
  • De verlaging van de maximale opbouwpercentages heeft ook gevolgen voor het partnerpensioen en wezenpensioen. De maxima voor de opbouw daarvan zijn namelijk gekoppeld aan de maxima voor de opbouw van het ouderdomspensioen.
  • De opbouw van ouderdomspensioen over pensioengevend loon boven € 100.000,- is vanaf 2015 fiscaal niet meer toegestaan. Wel krijgen mensen met een pensioengevend loon van meer dan € 100.000,- de mogelijkheid om fiscaalvriendelijk bij te sparen in de vorm van een lijfrente. Op die manier kunnen ze uitkomen op een totaal pensioen dat overeenkomt met een opbouw van 1,875% van het gemiddeld loon per jaar. En blijft het nabestaandenpensioen ook op dit peil.

Een overzicht van de veranderingen kunt u in dit bericht teruglezen.

Onze adviseurs leggen het graag uit
Onze adviseurs Paul Jurriaans, Ellen Rijzinga en Jochem Zijlstra geven u verdere uitleg over de veranderingen, de gevolgen en de keuzes. U kunt deze video’s ook bekijken op ons Youtube-kanaal.

Meer informatie nodig?
U kunt alles over pensioenen nalezen op onze pensioenpagina. Natuurlijk is het ook mogelijk om contact op te nemen met een van onze adviseurs.

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: