Groei Nederlandse industrie

Geplaatst op : 11 februari 2014
De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in januari voor de zevende maand achtereen gegroeid. Maar het tempo lag wel lager dan in de maand daarvoor. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). De inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid weerspiegelt, kwam in januari uit op bijna 55 tegen 57 in december. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. Het groeitempo in januari lag op het laagste niveau in drie maanden.

In januari was er een forse stijging van de nieuwe orders uit binnen- en buitenland. De werkgelegenheid daalde voor het eerst in 5 maanden. De inkoopprijzen stegen voor de vijfde maand op rij, maar minder dan in december. De verkoopprijzen daalden voor de eerste keer in 5 maanden.

Het CBS meldt dat de Nederlandse industrie in december 1,8 procent meer produceerde dan in dezelfde maand van 2012. De groeipercentages van oktober en november waren 2,0 en 0,6 procent. Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de verschillende branches. De grootste groei was bij de elektrotechnische en machine-industrie en de transportmiddelenindustrie.

Het UWV verwacht dat dit jaar nog eens 66.000 banen verdwijnen. In 2013 waren dat er 143.000. Dit jaar zullen bijna 680.000 mensen een WW-uitkering aanvragen vanwege baanverlies. Per saldo verwacht het UWV dit jaar 485.000 WW-uitkeringen te verstrekken. Dat zijn er 50.000 meer dan in 2013.

Bron: FTP Communicatie


Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: