Kopietje paspoort vaak in strijd met de wet

Geplaatst op : 17 februari 2014
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) constateert dat veel bedrijven nog steeds om een kopie van een identiteitsbewijs vragen terwijl het in strijd is met de wet. Het gaat vooral om horeca-zaken, organisatoren van evenementen en fitnessbedrijven. Maar ook veel beroepschauffeurs moeten bij bedrijven waar ze goederen afleveren een kopie van hun ID-bewijs afgeven.

Het CBP heeft met verschillende organisaties contact opgenomen en hen ertoe bewogen hun beleid of hun communicatie over het kopiëren van ID-bewijzen aan te passen. “Natuurlijk moeten bedrijven kunnen controleren of hun klanten zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Maar stapels kopietjes van paspoorten is bijna vragen om identiteitsfraude. Met grote financiële en maatschappelijke gevolgen voor burgers”, aldus een collegelid van het CBP.

De onderzochte bedrijven hebben hun werkwijze aangepast en de overtredingen beëindigd. Het optreden van het CBP heeft er ook toe geleid dat de Belastingdienst en Transport en Logistiek Nederland bedrijven juist informeren over kopie paspoort.

Klik hier voor de ‘CBP Richtsnoeren identificatie en verificatie van persoonsgegevens’.

Bron:  FTP Communicatie

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: