Lijfrente schuift mee met AOW leeftijd

Geplaatst op : 28 februari 2014

Betekent de verhoging van de AOW-leeftijd ook dat een lijfrente niet meer vanaf uw 65e uit mag keren? Het antwoord op die vraag is: dat ligt eraan wanneer u het lijfrentesaldo heeft opgebouwd.

Voortaan mag een lijfrente uitkeren vanaf het jaar waarin u 65 wordt óf vanaf het jaar waarin u voor het eerst AOW krijgt*. Wat van toepassing is, is afhankelijk van wanneer u de premie voor de lijfrente betaalde.

Betaalt u na 31 december 2013 geen premie meer? Dan mag u het hele saldo gebruiken voor een lijfrente-uitkering vanaf het jaar waarin u 65 wordt. Betaalt u nog wél premie na 31 december 2013? Dan mag u alleen het saldo dat u tot en met 2013 opbouwde, gebruiken voor een lijfrente-uitkering vanaf het jaar waarin u 65 wordt. Dat hoeft overigens niet. U mag uw lijfrente-uitkering van dit saldo ook laten starten in het jaar waarin u voor het eerst AOW krijgt. Dan valt die uitkering samen met de uitkering van het saldo dat u vanaf 2014 opbouwt. Want dát mag u niet eerder voor een lijfrente-uitkering gebruiken dan het jaar waarin u voor het eerst AOW-krijgt.

Denkt u ook nog aan de andere regels rondom lijfrentes? Zo moet een lijfrente minstens vijf jaar lang in periodieke termijnen uitkeren, bijvoorbeeld maandelijks. Het totaal van de uitkeringen mag per jaar niet meer zijn € 20.953 (2014).

* Kent u uw ‘nieuwe’ AOW-leeftijd nog niet? Vul dan uw geboortedatum in op http://www.svb.nl/. Tenzij u nu al AOW ontvangt, zult u zien dat uw AOW-leeftijd hoger is dan 65 jaar.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: