Stamrecht gouden handdruk: afkopen in 2014?

Geplaatst op : 24 februari 2014

Het lijkt aantrekkelijk om dit jaar uw goudenhanddrukproduct af te kopen. Tijdelijk, alleen in 2014, betaalt u namelijk minder belasting. Bovendien is per 1 januari 2014 de revisierente voor goudenhanddrukproducten afgeschaft. Toch is afkoop niet altijd aan te raden.

In 2014 betaalt u bij afkoop van uw goudenhanddrukproduct slechts belasting over 80% van de waarde van de verzekering of het saldo op de rekening. Hierbij geldt maar één voorwaarde. Het bedrag van de ontslagvergoeding moet vóór 14 november 2013 zijn overgemaakt naar een bank of verzekeraar voor een goudenhanddrukproduct. De 80%-regel geldt alléén in 2014.

Een tweede verandering die u zou kunnen verleiden tot afkoop van uw goudenhanddrukproduct is dat de revisierente voor goudenhanddrukproducten per 1 januari 2014 is vervallen. Deze verandering is blijvend.

Kiest u voor afkoop of opname? Dat is aan u natuurlijk. Het voordeel van afkoop of opname kán zijn dat u dan direct over het geld kunt beschikken. Maar destijds koos u er juist voor om de gouden handdruk te gebruiken voor een aanvulling op uw pensioeninkomen of om eerder te kunnen stoppen met werken. Als u bij dat voornemen blijft, hoeft u evenmin revisierente te betalen. Bovendien kunt u door het uitkeren in termijnen mogelijk uw belastingdruk dempen. Want vanaf uw AOW-leeftijd zijn de eerste twee belastingschijven lager.

Maar die 20% waarover u in 2014 geen belasting hoeft te betalen dan? Dat kan inderdaad een rol spelen in uw afweging. Houd er wel rekening mee dat bij afkoop de waarde van uw goudenhanddrukproduct op uw bankrekening komt. De waarde is dan onderdeel van uw vermogen, waarover u mogelijk elk jaar effectief 1,2% vermogensrendementsheffing moet betalen.

We laten u graag met een berekening zien wat in uw situatie de voor- en nadelen van afkopen zijn. Neem daarvoor contact met ons op.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: