Mkb'er wacht 40 dagen op betaling

Geplaatst op : 27 januari 2014

Vorig jaar wachtten mkb’ers gemiddeld ruim veertig dagen op de betaling van hun rekeningen. Het aantal incassoprocedures is dan ook fors gestegen vergeleken met een aantal jaar geleden.

Dat meldt verzekeraar Interpolis. Het aantal incassoprocedure steeg volgens de verzekeraar met 85 procent ten opzichte van 2010. Het gemiddelde bedrag dat bij incassozaken openstond was 6000 euro. Het aantal incassotrajecten nam in 2013 weliswaar niet toe ten opzichte van een jaar eerder, maar de procedures worden wel steeds 'heftiger'. Bedragen van een ton zijn geen uitzondering meer.

Het aantal oninbare vorderingen waarvan geen zaak werd gemaakt, is vele malen hoger dan het aantal daadwerkelijke incassoprocedures. Acht van de tien ondernemingen kregen daarmee te maken door het faillissement van een afnemer. Het bedrag dat nog openstond is dan voorgoed kwijt. Kleine bedrijven en zzp'ers hebben het vaakst te kampen met achterstallige facturen bij binnenlandse klanten. Bij middelgrote ondernemingen gaat het in 36 procent van de gevallen om buitenlandse opdrachtgevers. Vier op de tien ondernemers stellen dat hun liquiditeitspositie onder druk komt te staan door te laat betalende afnemers.

Ondanks dat 56 procent van de bedrijven aangeeft bang te zijn op die manier geld mis te lopen, managen ze het risico van wanbetaling onvoldoende. Zo kan het ene faillissement het andere veroorzaken. Ondernemers wordt aangeraden vooraf na te gaan of een opdrachtgever kredietwaardig is. Ook moeten ze niet te lang wachten voordat ze aan de bel trekken, ook al is het een vertrouwde opdrachtgever.

Bron: FTP Communicatie

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: