Nederlandse industrie groeit hard

Geplaatst op : 6 januari 2014

In december is de bedrijvigheid in de Nederlandse industrie het hardst gegroeid sinds april 2011. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) bekendgemaakt.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, kwam vorige maand uit op 57, tegen 56,8 in november. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. Volgens de Nevi was de groei van de nieuwe orders de sterkste in 32 maanden en namen de exportorders in het hoogste tempo sinds februari 2011 toe.

"De motor achter deze groei is tweeledig: de nog altijd sterke exportcijfers, maar nu ook de verder aantrekkende binnenlandse vraag'', aldus Arjan van Weele, hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven. De productie ging omhoog, maar was niet voldoende om het aantal nieuwe orders bij te houden. Daardoor daalde de voorraad gereed product, aldus de onderzoekers. De levertijden werden beduidend langer, meldde de Nevi.

De inkoopprijzen voor de Nederlandse industrie gingen in december voor de vierde maand op rij omhoog en de inkoopinflatie bereikte het hoogste niveau in 15 maanden. De stijging van de verkoopprijzen was echter beperkt en de werkgelegenheid bleef onveranderd.

Bron: FTP Webcommunicatie

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: