Adviseur Meo Gravensteijn over: "Aanmaning via social media"

Geplaatst op : 29 juli 2014

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de creditmanagers denkt dat social media in de toekomst wordt ingezet voor het aanmanen van debiteuren. Er zijn al deurwaarderskantoren en incassobureaus die social media gebruiken om wanbetalers te volgen. Adviseur Meo Gravesteijn belicht het verhaal.

Adviseur Meo Gravensteijn over: "Aanmaning via social media"

Publiekelijk aan de schandpaal nagelen mag niet
Adviseur Meo Gravesteijn: "Juridisch zijn er te veel belemmeringen om op korte termijn dit medium daadwerkelijk te gebruiken voor incasso. Advocaten zijn ook heel terughoudend bij dit soort zaken vanwege de privacy wetgeving. Zeker hier in Nederland waar privacy gekoesterd wordt. Een incasso starten via sociale media is het publiekelijk aan de schandpaal nagelen van personen en dat mag volgens mij niet. Zeker als niet helemaal duidelijk is waarom er niet betaald wordt. De reden van non-betaling kan al dan niet terecht zijn. Stel u voor dat u als debiteur 100 tv’s bestelt en alle tv’s zijn kapot, kan ik me voorstellen dat u terecht niet betaalt. Er is dan sprake van een dispuut; klant is het niet eens met de vordering omdat de geleverde goederen niet de verwachte kwaliteit, kleur, sterkte etc. heeft."

Voor het aangaan van levering op krediet
"Ik weet dat incasso-intermediairs regelmatig gebruik maken van sociale media om mensen te traceren, of om een steunvordering te verkrijgen voor het aanvragen van een faillissement van de debiteur aan wie u geleverd hebt. Dit geldt zowel voor personen als bedrijven. Ik denk wel dat het nu al ondersteunend kan en moet worden gebruikt. Sociale media hebben wel een belangrijke rol bij het aangaan van een kredietlevering. Levert u aan een onbekende debiteur, gebruik dan Google en sociale media als informatiebronnen."

Interessante links voor u

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: