Dé manier om elkaar bewust te maken van cybercrime risico’s

Geplaatst op : 4 juni 2014

Overheden bewapenen zich in toenemende mate tegen cybercrime. Ik las deze week dat het Amerikaanse leger zelfs de virtual reality-bril Oculus Rift, gaat gebruiken om cybersoldaten te trainen. Dat is onze nieuwe wereld!

Ook bedrijven investeren steeds meer in het beschermen van hun websites en ICT systemen tegen cybercrime. Toch zien we dat er, ook bij pc’s, websites en netwerken die optimaal beveiligd zijn, veel vertrouwelijke gegevens in verkeerde handen terecht komen. Hoe komt dat?

Vaak komt het door onzorgvuldig gedrag van medewerkers. Een paar voorbeelden:

  • Vertrouwelijke gegevens worden via email onversleuteld verstuurd.
  • Vertrouwelijke bestanden worden naar een usb stick gekopieerd en geopend en/of opgeslagen op een andere, onveilige (privé)computer.
  • De usb stick wordt verloren of blijft achter in een vreemde computer, bijvoorbeeld na het geven van een presentatie.

Persoonlijke ervaring:
Ik stuurde per e-mail een versleuteld bestand naar één van mijn relaties. Mijn relatie stuurde het bestand met een aantal aanpassingen onversleuteld terug. Ik belde hem direct op en wees erop dat hij bestanden met vertrouwelijke gegevens beter versleuteld kan verzenden. Geschrokken merkte hij op dat er door medewerkers veel bestanden onversleuteld worden verzonden.

Onoplettende medewerkers
Medewerkers staan inderdaad niet altijd stil bij dit soort risico’s. Ik gaf mijn relatie als voorbeeld, de vertrouwelijke bestanden op een usb stick: hij herkende het direct. ’s Middags belde deze relatie terug om over dit soort veiligheidsvraagstukken door te praten met onze specialisten. Omdat het over gedrag van medewerkers ging had hij ook HR aangehaakt.

Samen tegen Cybercrime
Als je goede buur zijn sleutels in de deur laat zitten, waarschuw je hem/haar toch ook? Ontvangt u onversleutelde bestanden met vertrouwelijke gegevens, waarschuw uw relatie daar dan ook voor. Zeker in het licht van de nieuwe strengere wetgeving en de op de loer liggende (forse)boetes.

Jan Jans
Doelgroepmanager Technologische Industrie

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: