Heeft u het datarisico onder controle?

Geplaatst op : 19 juni 2014

In het digitale tijdperk bent u als ondernemer extra kwetsbaar. Uw bedrijf wordt steeds afhankelijker van data en dus ook kwetsbaarder. Door het toenemende gebruik van draagbare apparaten, zoals laptops en tablets, wordt uw datarisico ook steeds groter. Weet u wat u kunt doen om uw risico te beperken?

DatarisicoDatarisico en cybercrime
Een datalek ontstaat lang niet altijd alleen door zwaktes in het systeem. Het kan net zo goed een menselijke fout zijn. Wanneer een medewerker bijvoorbeeld zijn laptop verliest. Ook cybercrime is een groeiend probleem. Bij bijna 98% van de Nederlandse ondernemingen wordt jaarlijks gepoogd om in te breken. Criminelen hebben het gemunt op uw bedrijfsgegevens, zoals de salarisadministratie. Of ze hacken uw systeem op zoek naar financiële gegevens van uw klanten of opdrachtgevers.

Welk risico loopt u?
Kunt u zich voorstellen wat het betekent voor uw bedrijf wanneer u niet kunt beschikken over uw data? Heeft u enig idee wat het u kost wanneer u slachtoffer wordt van en cyberaanval of wanneer een collega een laptop met gevoelige informatie kwijt raakt? Waarschijnlijk is de impact groter dan u verwacht. Enkele voorbeelden:

  • Verlies van inkomsten doordat uw systeem en / of uw data niet beschikbaar zijn.
  • Reparatiekosten van uw netwerk of website.
  • Kosten voor forensisch onderzoek en advocaatkosten.
  • Communicatiekosten om imagoschade te beperken.

Wie lijdt er nog meer onder uw schade?
U staat er wellicht niet bij stil, maar ook andere belanghebbenden lijden mogelijk onder uw schade. Denk aan:

  • cruciale informatie van ontwerp / werkwijze in tenderfase DFBMO / PPS-projecten.
  • gebouwindelingen / toegangscodes, etc.
  • geheime kabel- / leidinginformatie.

Behalve de daadwerkelijke schade krijgt u in de toekomst mogelijk te maken met de hoge boetes en de eis om alle gedupeerde te berichten over het verliezen van de (persoons)gegevens.

Wat betekent dit voor u?
In uw bestaande brand- en aansprakelijkheidsverzekeringen zijn voor dit risico slechts zeer beperkte dekkingen opgenomen. Een goede verzekeringsoplossing is daarom in veel gevallen geen overbodige luxe. Minstens zo belangrijk is dat u met een goede verzekering ook beschikt over gespecialiseerde schadebehandelaars. Zij handelen snel en zorgvuldig een schade voor u af, zodat u snel weer aan de slag kunt.

Actie
Wilt u meer weten over dit risico? Neem dan contact op met uw adviseur Bouw & Infra. Hij kan u meer vertellen over de beschikbare dekkingen die voor uw bedrijf belangrijk zijn.


Dit artikel is onderdeel van de Bouw & Infra nieuwsbrief van juni 2014.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: