Innovatie loont

Geplaatst op : 3 maart 2014

Nederlandse bedrijven die innoveren doen het beter dan andere bedrijven. Ze zijn ook positiever over hun omzet- en winstverwachtingen voor 2014. Dit komt vooral omdat hun investering in innovatie ruimschoots wordt terugverdiend. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot.

Deelnemers aan het jaarlijkse onderzoek stellen dat investeren in vernieuwing bijna altijd rendement oplevert. Daarom wil 40 procent van de bedrijven zich dit jaar door innovatie onderscheiden van de concurrentie.

Bedrijven hebben wel minder geld om te innoveren. Zij wijken dan vaak uit naar samenwerking. Bijna 90 procent werkt samen in de innovatieplannen. De voorkeur gaat uit naar vrijblijvende vormen van samenwerking, zoals netwerken of allianties. Ook zoekt de helft van de ondernemers naar nieuwe vormen van financiering.

Voor dit jaar verwacht 40 procent van de bedrijven omzetgroei en 50 procent een groei in winst. Die groei moet vooral komen door het veroveren van nieuwe markten. Dus door het aantrekken van nieuwe klanten.

Voor innovatie zijn verschillende stimuleringsmaatregelen. Via de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekering kunt u financiële ondersteuning aanvragen voor technologische innovatie voor uw bedrijf. De WBSO vermindert de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O), dat te vergelijken is met Research and Development (R&D).

Bovendien mag u een percentage van de kosten voor Research & Development extra aftrekken van de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. En voor winst uit octrooien of uit activiteiten die onder de WBSO-regeling vallen, geldt een lager belastingtarief van 5 procent.

Ook kunt u een beroep doen op het innovatiekrediet of op subsidieregelingen van de overheid.

Bron: FTP Communicatie

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: