"Consumenten besparen veel op hypotheekadvies" door Raymond ten Brink

Geplaatst op : 14 november 2014

De Nederlandse consument bespaart jaarlijks 400 miljoen euro op de kosten voor hypotheekadvies. Dit komt door het provisieverbod, aldus de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bron: nu.nl

VerhuizingProvisieverbod?
Hypotheekadviseur Raymond ten Brink legt uit: "Vóór 1 januari 2013 mochten hypotheekadviseurs de kosten voor hun advies en service verwerken in de prijs van het product. In de totale prijs, ook het maandbedrag, zat dus een percentage voor de hypotheekadviseur verwerkt. Sinds 2013 mag dit niet meer en worden hypotheekadviseurs rechtstreeks door de consument betaald."

Waarom is dit provisieverbod ingevoerd?
De AFM heeft dit verbod ingevoerd om te zorgen dat de consument een onafhankelijk advies krijgt. Voorheen bestond het gevaar dat het product met de hoogste provisie geadviseerd werd, in plaats van het beste product voor de consument.

Adviseur Raymond ten Brink:
"Wij zijn in 2009 al van de provisie afgestapt. Sindsdien ontvangt de klant een éénmalige factuur voor ons advies." De consument is hierdoor veel goedkoper uit. "We kijken alleen naar de persoonlijke situatie van de klant, waardoor deze zeker is van een onafhankelijk advies op maat."

Maar waarom heeft u nog advies nodig?
Vooraf werd vermoed dat veel klanten af zouden zien van hypotheekadvies en alleen het product zouden afsluiten. Dit blijkt niet het geval. Raymond ten Brink: "Hypotheken kunnen ingewikkelde producten zijn, en het kost veel tijd om hypotheekproducten met elkaar te vergelijken. Veel consumenten kiezen daarom toch voor de expertise van een hypotheekadviseur. Door het provisieverbod betalen deze consumenten nog maar één keer voor het hypotheekadvies."

Dus het provisieverbod werkt?
Volgens de AFM wel. Het provisieverbod levert de consument financieel voordeel op en de kwaliteit van advies op hypotheekproducten is licht verbeterd. Bron: nu.nl

Advies blijkt goud waard
Voor sommige mensen kan het lijken alsof ze meer zijn gaan betalen, door de losse factuur voor het advies. Toch krijgt bijna elke consument nu een beter advies tegen een lagere prijs dan pakweg zeven jaar geleden. Zo blijkt maar weer; goed advies is goud waard.

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: