Donkere dagen: meer kans op auto-inbraak. Adviseur Petra Kloosterman geeft 5 praktische tips

Geplaatst op : 5 november 2014

In de winter zien dieven hun kans schoon om in te breken bij auto’s. Het is vroeg donker, waardoor dieven meer gelegenheid hebben om in te breken.

Vrouw in autoTijdens de donkere maanden oktober tot en met maart neemt het aantal ingetikte ruiten en braaksporen bij auto’s flink toe. Er zijn 20% meer inbraken dan in andere maanden (bron: Carglass).

Wat kunt u doen?
Inbraak bij auto’s is een veelvoorkomend probleem, in 2013 was het zo’n 95.000 keer raak. Zeker in de Randstad zijn dieven actief. De inwoners van Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland zijn het vaakst slachtoffer van dit soort inbraken.

Het lijkt misschien overbodig om te vermelden, maar wanneer u de auto verlaat haal dan uw kostbaarheden eruit. Verstoppen is niet genoeg! Dieven kunnen door verschillende methodes signalen van uw apparatuur oppikken. Ze worden daarbij ook steeds inventiever: via bijvoorbeeld bluetooth pikken ze signalen op van autoradio’s, maar ook navigatiesystemen of een mp3-speler.

Enkele tips op een rijtje:

  1. Doe uw auto altijd op slot, ook als u maar eventjes weg bent.
  2. Laat geen kostbaarheden achter: telefoon, mp3-speler, navigatiesysteem, portemonnee en tassen.
  3. Vergeet niet dat ook documenten van uw werk kostbaarheden zijn.
  4. Parkeer op een veilige en zichtbare plek.
  5. Bij lang parkeren: kies een woonwijk en geen 'algemene' parkeerplaats.

Wat als er toch ingebroken wordt?
Laat schade aan de ruit altijd repareren bij een ruitschadespecialist en doe gelijk aangifte bij de politie. Dit kan ook digitaal. De gestolen spullen vallen vaak onder uw inboedelverzekering. Let wel: er moeten sporen van inbraak aanwezig zijn om aanspraak op uw verzekering te kunnen maken.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: