Een kwart van inbraken door open deur. Hoe zit het met de schade? Door adviseur Mark Suikers

Geplaatst op : 28 november 2014

Wanneer er bij u wordt ingebroken brengt dit meer schade met zich mee dan alleen de ontvreemde spullen en bijvoorbeeld braakschade. Het idee dat u een ongewenste gast hebt gehad die in uw huis heeft rondgesnuffeld is een heftige aangelegenheid.

InbraakpreventieVeel inbraken kunnen voorkomen worden. Bij een kwart van de inbraken komen inbrekers namelijk binnen door middel van flipperen, hengelen en insluiping vanwege een niet gesloten deur. Als bewoners hun deur op slot zouden draaien, zouden die methodes niet succesvol zijn.

‘Maak het inbrekers niet te makkelijk’
Het ministerie van Veiligheid en Justitie is de campagne ‘Maak het inbrekers niet te makkelijk’ gestart om mensen voor te lichten over het verkleinen van de kans op inbraak of insluiping.

Hoe zit het met uw schadevergoeding?
Een belangrijke vraag voor u: hoe zit het met uw schadevergoeding na inbraak bij een ‘open’ deur? Vaak bent u alleen verzekerd als uw deur op slot zat. Kijk daarom bij het afsluiten van uw inboedelverzekering goed naar de voorwaarden. Er zit verschil in inbraak bij reguliere woningen en bijvoorbeeld studentenhuizen. In een studentenhuis dient er in de meeste gevallen wél braakschade aanwezig te zijn. Een niet op slot gedraaide deur is niet altijd een directe reden om een schadegeval af te wijzen. Hoe dit precies voor u is ligt aan uw verzekering. Uw adviseur kan altijd met u meekijken.

Voorkomen is beter dan genezen
Tips van de landelijk coördinator woninginbraken van de Nationale Politie: "Gebruik de sloten die je hebt, ook als je maar even weg bent. Ook vergeten veel mensen de schuur in de achtertuin op slot te doen en daar staan juist vaak de hulpmiddelen in om binnen te komen, zoals een ladder of vuilnisbakken. Maar ook waardevolle spullen zoals fietsen of tuinapparatuur.”

Daarnaast kunt u uw woning voorzien van sloten met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Deze maken het een inbreker moeilijker om binnen te komen, een inbreker herkent deze sloten en zal mogelijk hierom uw huis al overslaan.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: