Fraude te makkelijk, veel bedrijven de dupe

Geplaatst op : 21 november 2014

Criminaliteit bij ondernemers is een groot probleem, veel ondernemers zijn de dupe van frauduleuze zaken. Sommige ondernemingen gaan er zelfs aan onderdoor. Probleem is dat er vaak weinig aan gedaan wordt. Atradius stelt het probleem aan de kaak en pleit voor een Nationale Fraude Autoriteit die toezicht houdt en samenwerkt met verschillende instanties om het frauderisico te verkleinen en om het moeilijker te maken om fraude te plegen.

De eerste stap hierin is de samenwerking tussen ondernemingen en instanties waarbij uitwisseling van informatie essentieel is. Door samen te werken kan er een zogenaamde 'zwarte lijst' worden opgesteld met bedrijven en personen die bekend staan om hun frauduleuze praktijken.

Het verbond van Credit Management Bedrijven (VCMB) publiceerde een trendonderzoek (PDF) onder Nederlandse creditmanagers. Hieruit blijkt dat 92% een meldpunt wel ziet zitten.

Infographic VCMB - Trendonderzoek onder Nederlandse Creditmanagers 2014

De oplossing van Atradius is een oplossing voor in de toekomst, maar wat kunt u op dit moment als ondernemer doen om het risico op fraude te verkleinen? Adviseur Meo Gravesteijn licht 5 aandachtspunten toe waar u op moet letten:

 • Ga op onderzoek uit
  Een nieuwe klant is natuurlijk goed nieuws, maar ga altijd even op onderzoek uit. Bekijk hoelang het bedrijf al bestaat, de website, contactgegevens en kredietwaardigheid om erachter te komen of u te maken heeft met een betrouwbare zakenpartner of misschien wel een fraudeur.

 • Let op de details
  Het zijn vaak de kleine details waaruit u kunt opmerken dat u te maken heeft met een fraudeur. Let bijvoorbeeld op de contactgegevens van de persoon waarmee u zaken wilt doen. Alleen een 06-nummer en als e-mailcontact een @hotmail.com of andersoortig inwisselbaar emailadres? Een serieuze ondernemer zal investeren in een eigen domeinnaam. Geeft een ondernemer geen aandacht aan deze details, let dan goed op.

 • Correct taalgebruik
  Een ware ondernemer doet zijn best om correct te zijn in zijn communicatie. Rare zinnen die afkomstig lijken uit Google Translate zijn een directe rode vlag. Bekijk altijd de website en mails van uw potentiele klant. Komt het vreemd of slordig over? Mogelijk een fraudeur.

 • Face-to-face
  Zonder face-to-face contact is het makkelijk je anders voor te doen dan je werkelijk bent. Vertrouwt u het niet, maar is het een mooie kans, ga dan eens koffie drinken met uw potentiele klant. U kunt dan beter oordelen of iemand betrouwbaar is. Als uw klant de uitnodiging ontwijkt of afslaat, pas dan goed op. Een fraudeur wil uiteraard liever niet dat u weet wie hij werkelijk is.

 • Te mooi om waar te zijn
  Maak bovenal gebruik van uw gezonde verstand. Een grote order? Vraag altijd om een aanbetaling, een fraudeur doet dit uiteraard niet. Als het te mooi lijkt om waar te zijn ga dan altijd op onderzoek.

U kunt nooit 100% zeker weten of u te maken heeft met een betrouwbare zakenpartner of fraudeur. Deze tips kunnen u in ieder geval helpen de niet betrouwbare types er sneller uit te kunnen pikken.

Lees meer over:
Reactie (1)
GRaViTy030
op woensdag 6 januari 2016 om 07:29
Dit is een situatie waarin ik mij op dit moment begeef en je kan geen kant op terwijl je als ondernemer wilt groeien.
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: