"Is het verhogen van uw eigen risico wel zo voordelig?" door adviseur Wendy de Wit

Geplaatst op : 26 november 2014

De meeste Nederlanders kunnen honderden euro’s besparen op hun zorgverzekering. Wynand van de Ven, hoogleraar zorgverzekering aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. kwam tot de conclusie dat bijna de helft van alle verzekerden goedkoper uit is als ze hun eigen risico maximaal verhogen. (Bron: nu.nl)

'Is het verhogen van uw eigen risico wel zo voordelig?' door adviseur Wendy de WitDat wil ik ook wel, goedkoper uit zijn!
Natuurlijk, dat willen we allemaal. Maar bedenk eerst of u een onverwachte rekening van zo'n 800 euro op kunt vangen. Kunt u dit niet, lees dan niet verder en neem geen hoog eigen risico. De besparing waar we over schrijven is het niet waard om erdoor in de schulden te komen. 

Hoe ziet de berekening eruit?
Adviseur zorg Wendy de Wit: "Het verplichte eigen risico is volgend jaar 375 euro. Dit kunt u verhogen tot 875 euro." Maar is dit voordelig voor uw situatie? Ter verduidelijking schetsen wij enkele scenario's voor u.

Om de scenario's onder punt 1, 2 en 3 overzichtelijk te houden, gaan we er in deze situatie van uit dat u het maximaal eigen risico kiest. Dit is 875 euro (375 euro verplicht eigen risico en 500 euro vrijwillig eigen risico). Dit levert u in dit voorbeeld een premiebesparing op van 200 euro per jaar*. De tussenvormen laten we buiten beschouwing.

1 U heeft geen zorgkosten of minder dan 375 euro per jaar
Als u geen, of minder dan 375 euro per jaar aan zorgkosten maakt, is het hoogste eigen risico voordelig voor u. Deze kosten waren bij een premie zonder vrijwillig eigen risico ook voor uw eigen rekening geweest. Lees hier welke zorgkosten onder het eigen risico vallen.
   
2 U heeft in totaal ongeveer 500 euro aan zorgkosten per jaar
Uw kosten zijn in dit geval hoger dan het standaard eigen risico, dus dit lijkt nadelig. Maar u bespaarde door het kiezen voor het maximaal eigen risico ook 200 euro aan premie. In dit scenario bent u pas nadelig uit als u meer dan 575 euro aan zorgkosten per jaar maakt. Dit is het verplichte eigen risico van 375 euro plus de besparing van 200 euro.
   
3 U heeft meer dan 575 euro aan zorgkosten per jaar
In dit geval is een extra eigen risico niet voordelig voor u.

Maar hoe zit dat dan op de lange termijn?
De bovenstaande scenario’s lijken duidelijk genoeg, maar het is natuurlijk ook verstandig om op een langere termijn te kijken. Stel, u maakt in sommige jaren geen zorgkosten, in andere jaren wel. Laten we een fictief voorbeeld nemen;

Sandra
Sandra, 42, heeft een normale gezondheid en gaat ongeveer drie keer per jaar naar de huisarts en/of tandarts. Haar zorgkosten waren in 2013 lager dan het verplichte eigen risico. In 2014 werd ze in een ziekenhuis opgenomen voor een blindedarmoperatie, waardoor ze meer zorgkosten maakte dan 875 euro. In 2015 blijven haar zorgkosten weer onder de 375 euro.

Ondanks hogere premie duurder uit
Met een verhoogd eigen risico betaalde ze in 2014 dus 500 euro extra. Maar als Sandra geen verhoogd eigen risico heeft betaalt ze elk jaar 200 euro extra premie, samen 600 euro extra.

Een extra eigen risico is voordelig vanaf zorgkosten om de drie jaar
Uit dit voorbeeld blijkt dat Sandra goedkoper uit is, als ze een vrijwillig eigen risico van 500 euro neemt. Dit geldt al als ze eens per drie jaar hoge zorgkosten maakt. Haar voordeel wordt alleen maar groter als ze eens per vier, vijf of zes jaar hoge zorgkosten maakt.

Kijk wat het beste bij u past
Wendy de Wit: "Niet alleen voor gezonde, jonge mensen is een hoog eigen risico aantrekkelijk. Ook als uw zorgkosten het ene jaar laag zijn, en het volgende hoog, dan nog kan een hoog eigen risico voordeliger zijn. Het omslagpunt ligt bij minder dan 575 euro aan zorgkosten per jaar, of eens per drie jaar hoge zorgkosten. In die situatie bent u op de lange termijn voordeliger uit."

Appeltje voor de dorst
Natuurlijk is de premie over het jaar verdeeld en kan een rekening uw maandbudget overstijgen. Overweegt u een hoger eigen risico, vraag u dan af of u een onvoorziene rekening van een paar honderd euro op kan vangen. Wendy de Wit: "Ik raad u aan om de bespaarde premie op een spaarrekening te zetten. Maakt u geen zorgkosten, dan kunt u dit appeltje voor de dorst in de dure decembermaand goed gebruiken!"

*Bij sommige verzekeraars kunt u meer dan 200 euro besparen, bij anderen weer minder. Wij hebben voor deze berekening een gemiddelde aangehouden.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: