Hoe kan ik objectief vergelijken?

Geplaatst op : 21 november 2014

In de komende periode kunt u overstappen van zorgverzekeraar. Wellicht gebruikt u een vergelijkingssite om uw keuze te maken. In dit bericht kunt u lezen hoe vergelijkingssites van financiële producten werken.

Waar vind ik een objectieve vergelijking?

Grote kwaliteitsverschillen
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onlangs 30 vergelijkingssites onderzocht en kwam tot de volgende conclusie; De dienstverlening van de vijf grootste vergelijkers voor financiële producten is over het algemeen in dienst van de klant. Maar de kwaliteitsverschillen zijn groot.

Waar moet ik op letten?
Als klant wilt u natuurlijk een objectieve vergelijking maken, zodat u het financiële product kunt kiezen dat het beste bij uw situatie past. Maar hoe kunt u dit het beste aanpakken? De AFM geeft enkele handige tips:

 • Pas op voor 'advertentiesites'
  Er zijn sites die niet echt een vergelijking maken. Om een vergelijking te maken zal een vergelijker altijd persoonlijke gegevens en wensen vragen, bijvoorbeeld een geboortedatum, postcode en/of kenteken. Worden deze gegevens niet gevraagd, dan kijkt u waarschijnlijk naar een advertentie. Websites die een echte vergelijking maken hebben een vergunning van de AFM nodig. U kunt hier opzoeken of de door u gebruikte vergelijkingssite een vergunning heeft.

 • Bekijk niet alleen de top 3
  Vaak ziet u een top 3 verschijnen na een zoekopdracht. Veel vergelijkers tonen hierin alleen producten waaraan de vergelijker verdient als het product wordt afgesloten. Natuurlijk kunnen dit de beste drie producten voor u zijn, maar klik voor de zekerheid altijd door naar een volledig overzicht.

 • Laat u niet verrassen door een korting
  Kijk goed naar de manier waarop een korting wordt gegeven. Is het een éénmalige of een maandelijkse korting? Is de korting al verwerkt in de getoonde prijs? Een korting betekent niet automatisch dat dit voor u het voordeligste product is.

 • Baseer u niet op één bron
  Vergelijkers hanteren meestal een eigen methode om een vergelijking te maken. Daarnaast maakt een vergelijker vaak zelf prijsafspraken met aanbieders. Dit kan betekenen dat u voor exact hetzelfde product een andere prijs betaalt. Als u eenmaal een geschikt product gevonden heeft, zoek deze dan op via andere vergelijkers en/of via de site van de aanbieder zelf. Soms ziet u verschillende prijzen voor hetzelfde product en kunt u op die manier de goedkoopste prijs selecteren. Ook Meeùs helpt u graag!

(Bron: AFM)

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: