Adviseur Dick Boereboom: "Hoe zit het met uw buffer bij arbeidsongeschiktheid?"

Geplaatst op : 8 oktober 2014

Ruim 4 op de 10 ondernemers treffen weinig tot geen maatregelen tegen arbeidsongeschiktheid zo blijkt uit onderzoek. Terwijl u als ondernemer 12% kans hebt op langdurige arbeidsongeschiktheid. Kunt u voor de vaste lasten de komende drie jaar uit uw financiële reserve putten?

Vrouw met laptopIs één inkomen voldoende voor twee?
Veel ondernemers zijn niet of onvoldoende verzekerd omdat zij een werkende partner hebben, niet verwachten ziek te worden of in het bezit zijn van een spaarpotje. Als een onverzekerde ondernemer arbeidsongeschikt raakt, zijn zulke reserves echter al snel uitgeput.

Rekenvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid
Stel, u bent een zelfstandig ondernemer van 35 jaar en verdient op jaarbasis 35.000 euro. Ten gevolge van een dwarslaesie kunt u tot uw pensioen niet meer werken. Dan hebt u een grote financiële buffer nodig om de vaste lasten te betalen. Uitgaande van 32 werkjaren tot het pensioen, komt dat neer op ruim 1.000.000 euro. Weinig ondernemers hebben dat bedrag op hun spaarrekening staan.

Hoeveel heeft u nodig?
Maak voor uzelf een berekening hoeveel u nodig heeft om minimaal drie tot vijf jaar te kunnen overbruggen bij arbeidsongeschiktheid. Hebt u dit echt op de plank liggen? Bedenk ook hoe u aan uw inkomen komt nadat de reserves zijn opgedroogd.


Interessante artikelen voor u:

  • Deze vijf zaken zijn belangrijk bij een AOV
  • Veelgestelde vragen en antwoorden AOV
Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: