Adviseur Richard de Wit: "Partnerpensioen tot duizenden euro’s lager vanaf 2015"

Geplaatst op : 2 oktober 2014

Nabestaanden van werknemers die overlijden na 1 januari 2015 ontvangen tot wel duizenden euro’s minder aan partnerpensioen. Er komen oplossingen voor de consequenties. De bezuinigingsopdracht had een grotere prioriteit, de gevolgen van deze maatregelen zijn ingrijpend.

Minder ruimte om fiscaal gunstig pensioen op te bouwen
De pensioenwetgeving verandert niet alleen voor de werkgever, maar heeft daardoor ook in persoonlijke sferen een impact. Het pensioengevend salaris wordt gemaximeerd tot 100.000 euro. De ruimte om fiscaal gunstig pensioen op te bouwen wordt kleiner.

De ernstige gevolgen voor inkomens boven 100.000,-
Overlijdt een werknemer na 1 januari 2015, dan heeft dit ernstige gevolgen voor de nabestaanden. Hoe groot het verlies aan partnerpensioen is, hangt af van de pensioenregeling en van de pensioenuitvoerder. Duidelijk is dat werknemers met een salaris boven 100.000 euro in alle gevallen te maken krijgen met een verlies aan partnerpensioen. Het kan om forse verschillen gaan. Uit berekeningen blijkt dat de partner van een 40-jarige werknemer met een salaris van 150.000 euro ongeveer 1.500 euro per maand minder partnerpensioen krijgt volgens de nieuwe pensioenregels.

De ernstige gevolgen voor inkomens onder 100.000,-
De maatregel heeft ook financiële gevolgen voor (jonge) gezinnen met een inkomen onder de 100.000 euro. Krijgt het (jonge) gezin te maken met overlijden, dan ontvangen overgebleven partner en eventueel kinderen minder per jaar aan partnerpensioen.

De oplossing voor dit gat
Het gat dat ontstaat voor inkomens boven 100.000,- biedt de overheid ruimte om dit af te vangen met het zogenaamde nettopensioen per 1 januari 2015. Op dit moment is de politiek bezig met behandeling over de uitvoering hiervan. Gelukkig zijn er ook oplossingen in de vorm van netto lijfrente en collectieve overlijdensrisicoverzekeringen.

Vrijwilligheid in deelname
Welke oplossing wordt geboden, werknemers zijn niet verplicht om deel te nemen. De ervaring leert dat veel werknemers bezorgd zijn over hun pensioen en behoefte hebben aan oplossingen via de werkgever om terugval te voorkomen!

Informeer uw werknemers op tijd!
Ik raad werkgevers aan snel in actie te komen. Er is tijd nodig om te bespreken welke oplossing gewenst is en om deze onder te brengen bij een verzekeringsmaatschappij of andere aanbieder. Voorkom dat uw werknemers onbedoeld vanaf 1 januari een veel lager partnerpensioen hebben. In ieder geval geldt: informeer uw werknemers op tijd!

Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: