"Bijsparen voor pensioen via uw werkgever" door adviseur Ellen Akkerman

Geplaatst op : 31 oktober 2014

Er zijn genoeg Nederlanders die zelf willen bijsparen voor hun pensioen, maar niet weten hoe en waar zij moeten beginnen.

Vrouw thuis administratieIn een eerder artikel legt onze adviseur Ellen Akkerman uit hoe u zelf via een verzekering of spaarrekening kunt sparen voor uw pensioen. In dit artikel legt Ellen uit hoe u pensioen kunt bijsparen via uw werkgever.

U mag niet zonder meer bijsparen voor uw pensioen
De overheid heeft per 1 januari 2015 de fiscale ruimte om bij te sparen voor uw pensioen beperkt. U kunt niet zonder meer een bedrag storten als aanvulling voor uw pensioen. Om te voorkomen dat u het overzicht verliest, is het belangrijk om eerst te berekenen wat uw maximale fiscale bijspaarruimte is. Daarnaast moet de pensioenregeling van uw werkgever de mogelijkheid van bijsparen bieden. U kunt dit navragen bij uw werkgever.

U betaalt via uw bruto salaris
Bijsparen via uw werkgever doet u met uw bruto salaris. Over uw pensioenpremie hoeft u nu geen belasting te betalen. Dit levert dus fiscaal voordeel op. De uitkeringen zijn straks wel belast. Vaak tegen een lager belastingtarief. U ontvangt hiervan een overzicht via het jaarlijkse Uniforme Pensioen Overzicht.

Voordelen sparen via uw werkgever
U kunt binnen de pensioenregeling eenvoudig via uw bruto loon bijsparen. De bijspaarbedragen volgen normaal gesproken uw salarisontwikkeling. Daarnaast zijn de kosten in de huidige moderne collectieve pensioenregelingen vaak laag. U hoeft ook geen extra advieskosten voor een adviseur te betalen om te kunnen bijsparen, tenzij u echt vooraf een advies wenst.

Nadelen sparen via uw werkgever
Een nadeel van sparen via uw werkgever is dat u meestal enkel spaart voor een pensioenkapitaal vanaf uw pensioendatum. Voor dit kapitaal kunt u vanaf pensioendatum een levenslang ouderdoms- en partnerpensioen ontvangen. Bij overlijden voor uw pensioendatum vervalt uw inleg aan de verzekeraar. Dit is niet het geval bij een lijfrente die u in privé regelt. Advies hierover is aan te raden.

Blok een zondag voor uw pensioen
Niemand waarschuwt u op tijd voor het mogelijke pensioengat op uw pensioendatum over vele jaren. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid en u zal er zelf tijd voor vrij moeten maken. Blok daarom een zaterdag, zondag of feestdag in uw agenda en ga er eens goed voor zitten. Bekijk met behulp van www.mijnpensioenoverzicht.nl hoe uw pensioen eruit ziet. Hebt u hulp nodig of laat u er liever iemand anders naar kijken? Neem dan contact op met een adviseur van Meeùs.

Welke keuze u ook maakt, zorg dat het een bewuste en weloverwogen keuze is.

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: