De gevolgen van het handelsembargo voor kaasexporteurs door adviseur Meo Gravesteijn

Geplaatst op : 14 oktober 2014

Vanmiddag bezocht ik een relatie die 80% van zijn jaaromzet levert aan Israël. Wat gebeurt er bij een handelsembargo zoals Rusland en de EU dat uitgevaardigd hebben? En wat betekent dat voor de omzet/continuïteit van het bedrijf?

FruitmarktRuim een maand handelsembargo Rusland
Alle producten uit de EU worden tegengehouden bij de Russische grens. Dit embargo geldt alweer ruim een maand en heeft enorme gevolgen voor bedrijven die hun omzet halen uit Rusland. Om dit risico te verkleinen steunde de Europese commissie fruittelers en kaasexporteurs afgelopen maand.

Europese steun opgeschort door misbruik
Deze steun is inmiddels opgeschort door te grote claims en groot gebruik van private opslagmogelijkheid. Diverse bedrijven maakten aanspraak op geldelijke steun voor vele malen hogere hoeveelheden dan zij normaal naar Rusland exporteerden. De commissie kondigde bij het stoppen van de steunregeling voor de fruittelers (eerder deze maand) al aan, te werken aan een gerichter hulpsysteem om misbruik tegen te gaan.

Neem contact op met andere ondernemers
Het risico van een handelsembargo is helaas niet verzekerbaar. Wat u wel kun doen is contact opnemen met uw branche-organisatie. Zij zijn vaak goed op de hoogte van wat er speelt binnen uw branche en wat de economische risico’s zijn van de landen waarmee u handel drijft.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: