"Doet u zaken met Duitse ondernemers? Ken het faillissementsrecht" door adviseur Meo Gravesteijn

Geplaatst op : 29 oktober 2014

Duitsland is onze grootste handelspartner. Het is daarom belangrijk om te weten dat het Duitse faillissementsrecht anders in elkaar steekt dan de Nederlandse wetgeving.

WinkelcentrumCuratoren kunnen tot wel 10 jaar terug aan betalingen terugvorderen en de regels voor het terugvorderen zijn anders dan we in Nederland gewend zijn. Doet u zaken met Duitse ondernemers? Weet dan hoe het zit met betalingen.

Na 21 dagen een dubieuze debiteur
Betaalt een klant niet binnen 21 dagen na de uiterste betaaltermijn? Dan kunt u volgens het Duitse faillissementsrecht al weten dat het financieel slecht gaat met een bedrijf. Gaat u uit coulance akkoord met een uitstel van betaling en accepteert u deze betaling na 21 dagen? Dan kiest u er bewust voor in zee te gaan met een 'dubieuze debiteur'.

Voorbeeld: betalingen teruggedraaid
Diverse Nederlandse binnenvaartschippers hebben in het afgelopen halfjaar claims ontvangen van een Duitse curator. Het ging om facturen van het in 2011 failliet verklaarde bedrijf Oeltrans. Schippers hadden eerder uitstel van betaling verleend, maar alsnog betaald kregen. "Die coulance wordt nu tegen ze gebruikt", vertelt Martin Fischer, scheepvaartadvocaat in Frankfurt. "Ook al heb je de beste bedoelingen gehad, dan nog staat de curator in zijn recht als hij de betalingen terugdraait." Voor veel schippers kan dat tot hun eigen faillissement leiden. Bron: Financieel Dagblad, 13 oktober 2014

Advocaat Marius van Dam in de Volkskrant
"Laat dit een waarschuwing zijn voor alle Nederlandse ondernemers, uit welke sector dan ook", zegt Van Dam. "De claim van de curator wordt gesteund door een vonnis van een Duitse rechtbank. Daardoor moet dit ook in Nederland ten uitvoer worden gelegd."

Het faillissementsrecht in het buitenland
Of het werkelijk zo’n vaart loopt is niet te zeggen. Wel is het een reëel risico waarvan u op de hoogte moet zijn als u handel drijft met onze oosterburen. Duitsland is niet het enige land waar de faillissementswetgeving anders is dan in Nederland. Het is daarom belangrijk te weten hoe u om gaat met betalingen van buitenlandse bedrijven. Verdiep u in het land of laat u adviseren.

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: