Hoe voorkomt u (Dig)iD fraude? Onze adviseur geeft tips.

Geplaatst op : 17 oktober 2014

"Een man en een vrouw uit Roosendaal zijn aangehouden voor fraude met DigiD's. De twee hebben daarmee ongeveer 50.000 euro buitgemaakt. De FIOD hield de man van 25 en de vrouw van 23 gisterochtend aan (bron: nos.nl)."

Hoe voorkomt u (Dig)iD fraude? Onze adviseur geeft tips.

Hoe kon dit gebeuren?
De fraudeurs gebruikten ongeveer 180 DigiD’s om bankrekening- en telefoonnummers op websites van overheidsorganisaties te wijzigen. Zij stalen zo onder andere AOW uitkeringen. De inloggegevens zijn waarschijnlijk gestolen via phishing per email of telefoon.

Voorkom phishing checklist

  • Kent u de afzender van de email niet en heeft u niets aangevraagd? Stel dan direct uw vraagtekens bij de e-mail. Weet dat een bedrijf u niet zomaar mag mailen. Hier zijn regels voor. Bij een onbekende e-mail kunt u het best niet reageren of geen actie ondernemen.
  • Bekijk altijd de afzender van de mail. Klopt het deel achter “@” met het webadres van het bedrijf? Bijvoorbeeld @meeus.com. Ook als u klant bent van het bedrijf of eerder mail heeft ontvangen. Fraudeurs zijn erg goed in het perfectioneren van hun phishing e-mail. De fraudeurs versturen bijvoorbeeld een nepmail uit naam van een bank. Bij een mailbestand van een miljoen adressen hebben ze altijd wel een paar echte klanten te pakken.
  • Klopt het emailadres en kent u de afzender? Nog steeds heeft u mogelijk te maken met een phishingbericht. Schuif uw muis over een klikbare link in uw e-mail. Let op: klik niet op de link! Er verschijnt een tekst. Deze tekst laat de locatie zien van de website waar de link naartoe verwijst. Ziet dit er betrouwbaar uit? Klopt het webadres met de naam van het bedrijf? Voorbeeld: www.meeus.com/hiermagwelvanallesstaan.
  • Een bedrijf stuurt u nooit zomaar een mail en zeker nooit zomaar een bijlage. Open daarom niet klakkeloos de documenten die u ontvangt. Het is heel moeilijk om te achterhalen of het document betrouwbaar is. Het kan weleens iets heel anders zijn dan het in eerste oogopslag lijkt.
  • Zorg voor een up-to-date virusscanner. Opent u ondanks deze checklist toch een verkeerde link of document, dan heeft u daar nog een laatste controle op met een virusscanner.

Hebt u nog tips zodat we deze lijst samen nog beter kunnen maken? Geef ze aan ons door.

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: