Meo Gravesteijn: "Omgaan met wanbetalers"

Geplaatst op : 8 oktober 2014

"En dan nu het minst leuke aan ondernemen: het nabellen van een wanbetaler. Ik begrijp niet waarom iemand niet betaalt #frustrerend". Deze tweet zagen we afgelopen week voorbij komen op Twitter. Herkent u dit?

Man met laptop32,7% facturen te laat voldaan
Door de crisis is het aantal ondernemers dat zijn rekeningen niet betaald verdubbeld. Een hoog percentage facturen wordt te laat voldaan en 2,7% wordt afgeschreven onder 'dubieuze debiteuren'. Dit maakt debiteuren een hoog risico, dat een kleine ondernemer hard kan raken, zeker als er geen buffer is en de maandelijkse lasten door blijven lopen.

Preventie tegen wanbetalers

  • Laat een nieuwe klant nooit direct een grote order plaatsen. Toch een grote order? Werk dan met een aanbetaling.
  • Controleer regelmatig de kredietwaardigheid van uw (nieuwe) klanten. Ook van uw bestaande klanten kan de kredietwaardigheid door de tijd wijzigen. Opvragen kan bij de KvK of door middel van een verzekeringsoplossing die de kredietwaardigheid van uw klanten nakijkt.
  • Bij grote bedragen is het niet ongebruikelijk om met voorschotten te werken. Het vooraf te betalen bedrag moet wel in verhouding staan tot het bedrag van de factuur. Deze afspraak is niet gebruikelijk in alle branches. Het is belangrijk om hier vooraf goede afspraken over te maken.
  • Stel een offerte op die getekend moet worden. Op deze manier heb je iets in handen waar de afspraken op staan.
  • Factuur verstuurd? Bel uw klant met de vraag of alle factuurgegevens kloppen. Overschrijdt uw klant de betaaltermijn? Stuur dan tijdig een betalingsherinnering. In sommige gevallen is er 'gewoon' sprake van miscommunicatie. Een betalingsherinnering kan dan de oplossing zijn.

Bah, nabellen wanbetalers
Heeft u toch te maken met een wanbetaler? Niet voor niets hebben incassobureaus een batterij aan medewerkers die het gesprek met wanbetalers op een professionele manier aan kunnen gaan. Het is niet makkelijk.


Interessante artikelen voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: