"Pensioen zelf regelen, wat betekent dit voor u?" door adviseur Ellen Akkerman

Geplaatst op : 23 oktober 2014

Een goed pensioeninkomen kan op verschillende manieren tot stand komen. Uw pensioen bestaat uit drie onderdelen (het zogenaamde 3-pijlerstelsel): namelijk uit de AOW-uitkering, het bij de werkgever(s) opgebouwde pensioen en uw zelfgespaarde pensioen of vermogen.

Man in hangmatSparen wordt steeds belangrijker. In dit artikel legt onze adviseur Ellen Akkerman uit hoe u zelf kunt bijsparen.

Zorg voor een goede aanvulling
Uw zelf gespaarde pensioen is een aanvulling op de AOW en het bedrag dat u bij uw werkgever(s) opbouwt. Bijsparen kan op verschillende manieren: sparen via de bank, een lijfrenteverzekering of door bijvoorbeeld te investeren in vermogen of te beleggen. Bouwt u pensioen op bij een bank of verzekeraar, dan gaat het in beide gevallen om een spaarsaldo dat pas toegankelijk is op het moment dat u met pensioen gaat of AOW ontvangt.

Aanvullend pensioen met lijfrenteverzekering
Bij een verzekeraar gaat het om een lijfrenteverzekering waar u tijdens uw werkjaren de premie voor betaalt. De premie is aftrekbaar binnen de fiscale maxima die u vooraf moet (laten) berekenen. Vanaf AOW-leeftijd krijgt u maandelijks een bedrag als aanvulling op uw pensioeninkomen. Hierover betaalt u belasting, vaak tegen een lager tarief. Deze aanvulling kan levenslang maar ook tijdelijk zijn en is daarmee binnen grenzen flexibel te ontvangen. Mocht u eerder overlijden, dan komt vaak een bedrag beschikbaar als lijfrente voor uw partner.

Pensioensparen bij de bank
Bij banksparen spaart u ook tijdens uw werkjaren een bedrag, aftrekbaar binnen het fiscale maximum. Als u gebruik maakt van een depositorente kunt u een hoger rendement op uw geld ontvangen dan de huidige lage bankrente. Deze aanvulling kan tijdelijk of voor circa 20 jaar worden ontvangen. Levenslang is hier niet mogelijk. Mocht u eerder overlijden dan is het geld voor uw partner of nabestaanden.

Investeren of beleggen
U kunt ook kiezen voor beleggen of investeren in vermogen. Bij beleggen kunt u mogelijk meer pensioen verdienen, al zit er ook een groot risico aan. U kunt er ook voor kiezen uw hypotheek tijdig af te betalen zodat u, wanneer de tijd daar is, het huis kunt verkopen en de winst kunt gebruiken voor uw pensioen. Of u blijft wonen op hetzelfde adres, dan heeft u door de lagere maandlast ook een lager pensioen nodig.

Wijzigingen 2015, wees goed geïnformeerd
Per 1 januari 2015 gaat niet alleen de pensioenruimte maar ook de lijfrenteruimte omlaag. Heeft u al een lijfrenteverzekering/rekening dan moet u nagaan of de lijfrentepremie die u jaarlijks betaalt nog fiscaal aftrekbaar voor u is. Is dit niet het geval dan is actie nodig!

Bijsparen voor uw pensioen is nodig als u een pensioentekort heeft. U kunt dit nakijken op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Veel werknemers hebben hiermee te maken. Hoe u het aanpakt, is uiteraard persoonlijk. Wat voor u de beste optie is, is afhankelijk van uw huidige leefstijl, inkomen en wensen. Bijsparen kan eventueel ook via uw werkgever.


Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: