Vergelijkingssites; hoe werkt het?

Geplaatst op : 30 oktober 2014

U zult ze ongetwijfeld kennen: vergelijkingssites. U voert in wat u wilt verzekeren, klikt op een knop en u ziet een ranglijst van verzekeraars en hun producten. Veel mensen beschouwen deze vergelijkingssites als onafhankelijk. Dit is niet altijd het geval. Vergelijkers als independer.nl en hoyhoy.nl hebben een AFM vergunning. U kunt eenvoudigweg op afm.nl terugvinden of de vergelijker die u gebruikt een AFM vergunning heeft. Dit artikel is gebaseerd op vergelijkingssites zonder AFM vergunning. Bij deze vergelijkers kunnen de resultaten gekleurd zijn. (Bron: nos.nl)

Vergelijkingssites: hoe werkt het?

Maar hoe werkt dat dan?
Stel, u heeft een nieuwe auto gekocht en u zoekt een goedkope autoverzekering. U gaat naar een vergelijkingssite, voert het kenteken in, klikt op een knop en u ziet een lijstje van beschikbare verzekeringen. De goedkoopste staat vaak bovenaan.

Voordelig voor u of voor de vergelijker?
Zodra u op één van de resultaten klikt wordt u naar de site van de betreffende verzekeraar geleid. Op het moment dat u daar de verzekering afsluit, ontvangt de vergelijkingssite van de verzekeraar een éénmalig bedrag, een commissie. De meeste bezoekers van zo'n vergelijker klikken op het eerste resultaat. Het is voor een verzekeraar dus zeer belangrijk dat zij als beste uit de bus komen bij een zoekopdracht.

Hoe komt de verzekeraar bovenaan?
Eerst bepaalt een vergelijkingssite welke verzekeraar op nummer 1 moet staan. Dat zou weleens de verzekeraar kunnen zijn waaraan de vergelijker het meest verdient. Dit gebeurt door verzekeringsproducten op verschillende criteria te beoordelen, zoals: premie, voorwaarden, poliskosten, klantbeoordelingen of merkbekendheid. Door een bepaald criterium zwaarder mee te laten wegen kan de uitkomst worden beïnvloed. De resultaten die u vervolgens ziet zijn dan gekleurd.

Dit is niets nieuws
Bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is bekend dat vergelijkingssites hun advies mede laten bepalen door commerciële belangen. In februari 2012 publiceerde de ACM (toen nog Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa) een rapport over deze vergelijkingssites (PDF). Hieruit bleek dat op meer dan 60% van de vergelijkingssites de verzekeringspremie niet klopt. 75% toont te weinig producten en 30% is niet transparant over de eigenaar of het verdienmodel van de site.

Positieve verandering
Vanaf 17 november moeten vergelijkingssites in financiële producten van de AFM een vergunning hebben als bemiddelaar. Dit betekent dat ze geen vergoedingen meer mogen ontvangen voor de nieuwe klanten die ze naar bedrijven leiden. Dit geldt voorlopig nog niet voor schadeverzekeringen, omdat die (nog) niet onder het provisieverbod vallen. (Bron: nos.nl)

Zet niet alles in op één paard
Om de goedkoopste prijs te zoeken kunnen sommige vergelijkingssites handig zijn. Wij adviseren u om altijd meerdere sites te bekijken, zodat u uw keuze niet maakt op basis van één resultaat.

Lees meer over:
Delen is niet mogelijk. Wijzig cookie instellingen
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: