Adviseur Jeroen Wolterbeek "83 procent van de medewerkers trapt in Phishing mails"

Geplaatst op : 15 september 2014

Medewerkers klikken op linkjes, laten hun computer open staan zonder deze te vergrendelen, sturen werk gerelateerde gegevens naar hun eigen mail of kopiëren het naar een usb-stick. Uw medewerkers kunnen uw grootste dataschade veroorzaken.

Cybercrime werknemerOpvallendend zorgwekkend
Anti-virus software ontwikkelaar McAfee publiceerde deze week de resultaten van hun Phishing Quiz. Uit dit rapport is gebleken dat 83% van de Nederlandse medewerkers in een phishing mail zou zijn getrapt. Slechts 6% van de ondervraagden kon alle testmails juist identificeren. Phishing blijft hierdoor voor cybercriminelen een effectieve methode om uw bedrijf binnen te dringen. (bron: Frankwatching.nl).

De snelle gevolgen van Cybercriminaliteit
Het domino-effect treedt daarna op. Eerst moet de IT-afdeling of hulp van buitenaf het lek vinden en dichten. Uw webwinkel of het ordersysteem online moet zo snel mogelijk (tijdelijk) offline, uw omzet stokt. Het nieuws verspreidt zich daarna razendsnel, vooral in deze tijd van sociale media. Het vertrouwen in uw onderneming kan binnen enkele uren afnemen. De financiële gevolgen stapelen zich spoedig op: er kunnen wettelijke boetes voor inbreuken op gegevens worden opgelegd en klanten kunnen de onderneming aansprakelijk stellen.

De doofpot is geen optie
Cybercrime is een serieus probleem omdat de gevolgen zich snel opstapelen. Met de nieuwe wetgeving zijn bedrijven verplicht om hun systemen offline te halen totdat de oorzaak is gevonden. Uw bedrijf staat stil en dat merkt uw klant. Liggen de gegevens op straat, dan bent u verplicht uw klant hierover te informeren.

Preventie is beter
Informeer uw klanten over de risico’s van cybercriminaliteit. Ook zij kunnen hun gegevens beter beschermen. Kies niet overal hetzelfde wachtwoord en zeker niet voor accounts met privacy gevoelige en financiële gegevens.

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: