De miljoenennota: 5 financiële veranderingen

Geplaatst op : 18 september 2014

Prinsjesdag zit er weer op, de rijksbegroting voor 2015 is bekend. De plannen van het kabinet zorgen vaak voor onrust en een aantal dingen zullen veranderen. Wat is voor de consument belangrijk?

De miljoenennota: 5 financiële veranderingen
1.  Verbouwen kan nu nog tegen een laag btw-tarief
Goed nieuws voor woningbezitters, de regeling rondom een lager btw-tarief voor verbouwingen is met een half jaar verlengd (half 2015). Het lage btw-tarief van 6% geldt voor arbeidskosten bij verbouwingen. Materialen vallen onder het normale btw tarief. De regeling is alleen van toepassingen op huizen ouder dan 2 jaar, nieuwbouw valt niet onder de regeling.

2.  De zorgkosten stijgen
De premie voor het basispakket en het eigen risico gaan omhoog. U ben in 2015 ongeveer een tientje per maand meer kwijt aan uw zorgverzekering. Positief is dat de zorgkosten voor het eerst in jaren minder hard zijn gestegen. Nog een positieve noot: de zorgtoeslag voor lage inkomens wordt hoger.

3.  Restschuld woning 15 jaar aftrekbaar
Wanneer u nog een restschuld hebt na verkoop van uw huis is deze nog 10 jaar aftrekbaar van de inkomstenbelasting. In de plannen van Prinsjesdag wordt deze periode verlengd naar 15 jaar. Let op: dit geldt voor restschulden ontstaan tot 2018, die zijn meegefinancierd onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

4.  Drie jaar recht op dubbele hypotheekaftrek
Heeft u tijdelijk twee hypotheken omdat u uw vorige huis nog niet verkocht? Dan kunt u de hypotheekrente van beide huizen 3 jaar lang van uw inkomstenbelasting aftrekken. Deze regeling was in eerste instantie tijdelijk van toepassing. De verhuisregeling wordt hiermee definitief.

5.  Energie
In het kader van schone energie en milieubewuster leven krijgt iedere woning een tijdelijk energielabel. Pas bij verkoop of verhuur wordt dit label definitief. Hiermee wil de regering meer bewustzijn creëren over de energieprestatie van uw huis.

Bronnen:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: