Rugklachten bij bouwvakkers grote kostenpost

Geplaatst op : 9 september 2014

Bouwvakkers klagen in toenemende mate over de fysieke belasting van hun werk. Ruim 70 procent van de werknemers op de bouwplaats ervaart zijn werk als lichamelijk inspannend. Bijna de helft van de bouwvakkers moet regelmatig zware lasten verplaatsen. Meer dan een derde heeft klachten aan het bewegingsapparaat. Dit blijkt uit onderzoek van Arbouw. (Bron: Cobouw).

RugklachtenFysieke belasting in de bouw
Sjouwen met zware kozijnen en zakken cement of spitten in de grond: voor bouwvakkers zijn dit allemaal dagelijkse activiteiten. Door deze activiteiten vaak te herhalen in een verkeerde houding, veroorzaken ze in veel gevallen rugklachten. U doet er als werkgever alles aan om een gezonde werkplaats voor uw werknemers te creëren. Helaas hebben het toegenomen aantal hulpmiddelen en andere arbovriendelijke werkmethoden bij veel bedrijven nog niet het gewenste effect.

Rugklachten? Gemiddeld 60 dagen aan de kant
Wanneer een werknemer lang niet kan werken door rugklachten (gemiddeld 60 dagen), heeft dit een grote impact op uw bedrijf. Het loont daarom de moeite om rugklachten zo veel mogelijk te voorkomen. Bijvoorbeeld door scholing in tiltechnieken aan te bieden, bijvoorbeeld door STEP.

Maar wat als het dan toch gebeurt?
Als een werknemer vanwege rugklachten zijn werk niet meer kan uitvoeren, wilt u natuurlijk dat hij zo snel mogelijk weer aan de slag kan. Om u hierbij te helpen, heeft Meeùs Bouw & Infra afspraken gemaakt met verzekeraars. Deze afspraken zijn erop gericht om ziekteverzuim door rugklachten of door andere oorzaken, zo veel mogelijk te voorkomen of te beperken. U profiteert maximaal van deze afspraken door u aan te sluiten bij het Bouwend Nederland Verzuimloket.

Direct actie ondernemen
Zo kunt u direct hoogwaardige, arbeidsgerelateerde zorg inzetten; trainingen, cursussen en natuurlijk persoonlijk casemanagement van de arbodienstverlener. Deze houdt het contact met de werknemer en helpt mee aan een spoedige re-integratie.

Meer weten over dit risico?
Neem dan contact op met uw adviseur Bouw & Infra.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: