"Ben ik wel goed verzekerd op reis?" door adviseur Frank Stoks

Geplaatst op : 7 april 2015

Uit een onderzoek van Nationale Nederlanden blijkt dat veel mensen niet of slecht verzekerd op reis gaan. Bent u goed verzekerd als u op reis gaat? En wat dekt uw reisverzekering eigenlijk? Adviseur Frank Stoks geeft antwoord.

ReisverzekeringWat bleek er uit het onderzoek?
Nationale Nederlanden hield het onderzoek onder 1000 samenwoners. Een kwart daarvan gaat zonder reisverzekering op reis. Van de mensen die wel een reisverzekering hebben weet meer dan de helft niet wat hun verzekering wel en niet dekt. Daarnaast controleert 35% hun reisverzekering niet voordat ze op reis gaan.

Is dat erg, mijn reisverzekering niet controleren?
Frank Stoks: "Het is altijd verstandig om uw reisverzekering te controleren. Veel reisverzekeringen zijn tegenwoordig eenvoudig aan te passen aan elke reis. Onder andere bij Meeùs kunt u op elk gewenst moment bepaalde dekkingen in- en uitschakelen. Zo weet u zeker dat u goed verzekerd bent en dat u nooit betaalt voor een dekking die u niet nodig heeft."

En als ik geen reisverzekering heb?
"Slecht of niet verzekerd op reis gaan kan hele vervelende gevolgen hebben. Veel mensen denken dat een reisverzekering alleen de bagage verzekert. Maar de dekking kan veel uitgebreider zijn. Met name de medische dekking is belangrijk, omdat uw zorgverzekering niet alle medische kosten in het buitenland dekt. Daarnaast vergoedt de reisverzekering ook het eigen risico van de zorgverzekering, als er iets gebeurt. Check dus of medische kosten mee zijn verzekerd bij uw reisverzekering. Als u bij Meeùs verzekerd bent, hoeft u zich geen zorgen te maken. Bij Meeús is de dekking voor medische kosten standaard opgenomen in de reisverzekering."

Ok, hoe verzeker ik dat?
"De medische kosten zijn meeverzekerd binnen de basisdekking, net zoals de bagage. U kunt deze dekking opwaarderen. Maar niet voor alle vakanties is deze basisdekking voldoende. Voor de wintersport heeft u de speciale wintersportdekking nodig, die bijvoorbeeld de kosten van een gipsvlucht dekt. Er zijn ook aanvullende dekkingen voor bijzondere sporten, annulering en samengestelde reis."

Wat houdt die annuleringdekking ook alweer in?
“Annulering wil zeggen dat u de reissom terugkrijgt als u door omstandigheden niet op reis kunt. Of een gedeelte van de reissom als u halverwege de reis gedwongen bent om de reis af te breken. Dit moeten wel ernstige omstandigheden zijn, zoals een ernstige ziekte of sterfgeval in de familie, medische nood, plotselinge werkloosheid of ernstige schade aan uw huis. Ook is de annuleringdekking aan andere voorwaarden verbonden. Let op: u moet de annuleringsdekking wel binnen 7 dagen na het boeken van uw reis afsluiten.”

Samengestelde reis?
“De 'samengestelde reis' dekking is bedoeld voor mensen die niet hun hele reis in één keer bij een reisbureau boeken, maar een reis maken met afzonderlijk geboekte onderdelen. Dit komt steeds meer voor. Deze dekking vergoedt de gemaakte kosten om een reis aan te passen of te annuleren, mocht er een onderdeel uitvallen.”

En waar is mijn reisverzekering geldig?
"Bij Meeùs hebben de reisverzekeringen standaard een werelddekking. Een doorlopende reisverzekering dekt niet alleen de zomervakantie, maar ook weekendjes weg, zelfs binnen Nederland. Zodra u een betaalde overnachting boekt, valt het uitstapje onder de reisverzekering. Tenzij u een dagje gaat skiën binnen Nederland en u heeft wintersport meeverzekerd, die situatie valt ook zonder overnachting onder de reisverzekering."

Hoe lang kan ik op vakantie?
"Als u langer dan 30 dagen aaneengesloten op vakantie gaat, raad ik u aan uw reisverzekering extra te checken. Veel reisverzekeringen bieden standaard hooguit 30 dagen aaneengesloten dekking. Bij Meeùs is dit standaard 60 dagen."

Geldt dat alleen voor mij?
"Uw reisverzekering is geldig voor iedereen die op het polisblad staat. Dat bent u alleen, of het hele gezin als u een gezinsdekking heeft gekozen. Uitwonende, studerende kinderen zijn tot hun 27e ook meeverzekerd op de gezinsdekking. U hoeft niet getrouwd te zijn, ook samenwonende koppels vallen onder de gezinsdekking. Als u gaat samenwonen, en u hebt allebei een reisverzekering, raad ik u aan om contact op te nemen met de reisverzekeraars. U bent bijna altijd goedkoper uit als u beiden op dezelfde polis verzekerd bent."

Daar komt nog best veel bij kijken, een vakantie verzekeren.
"U hoeft natuurlijk niet alles zelf bij te houden. U kunt vóór elke vakantie contact opnemen met onze klantenservice. Wij passen uw verzekering dan aan op uw reis. We kunnen ook oplossingen bieden voor verblijf in het buitenland om een andere reden, zoals werk of studie. Daarvoor hebt u een globetrotterverzekering nodig."

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: