"Cybercrime een groot risico? Maar dat regelt ICT toch?" door adviseur Menno Sombroek

Geplaatst op : 29 april 2015
Tot voor kort waren cybercrime en informatiebeveiliging ver-van-ons-bedshows. Maar de laatste maanden zijn cyberaanvallen en data-diefstal ook in Nederland aan de orde van de dag. Bij grote webwinkels, maar ook bij de zelfstandige ondernemer op de hoek. Cybercriminelen zoeken overal naar waardevolle informatie. Om door te verkopen of om u af te persen.

Menno SombroekBeveiliging; een zaak voor ICT?

Adviseur Menno Sombroek: "Het valt mij op dat bedrijven vooral zoeken naar een technische oplossing. De menselijke factor wordt vaak vergeten. Terwijl 40% van de schade komt door het gedrag van eigen personeel. Door nalatigheid, verkeerd gedrag of met opzet. Hoe gaat uw personeel om met wachtwoorden, bestanden en USB-sticks? Alleen aandacht geven aan ICT-beveiliging is hetzelfde als de voordeur op slot draaien, terwijl de achterdeur nog wagenwijd open staat."

Informatie verdient bescherming

Veiliger werken begint met bewustwording. "Iedereen binnen de organisatie moet zich bewust zijn van de waarde van informatie en hoe daar veilig mee om te gaan. Iedereen is samen verantwoordelijkheid voor de bescherming van bedrijfsinformatie."

Uw collega’s zijn de beste beveiligers

"Breng uw risico’s samen met collega's in kaart. In de sessies, die wij verzorgen, valt op dat medewerkers vaak zelf de grootste datarisico's vinden. Stel niet alleen regels op, maar geef hen ook inzicht in de werkwijze van cybercriminelen. Pak de belangrijkste risico’s direct op. Dan zet u echt stappen."

Als beveiliging niet voldoende is

"Als het dan toch fout gaat, zijn er ook verzekeringsoplossingen om uw schade te beperken. Op 16 april gaven wij voor de leden van de Brabants Zeeuws Werkgeversvereniging (BZW) samen met Rassers Advocaten een presentatie over dit risico en de mogelijke oplossingen." Wilt u meer weten over uzelf verzekeren tegen cybercrime? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Interessante links voor u:

Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: