Energielabel: klim omhoog in het alfabet

Geplaatst op : 10 april 2015

De afgelopen maanden kregen 5 miljoen huishoudens een energielabel voor hun huis in de bus. De meest energiezuinige woningen kregen een A, de meest onzuinige woningen een G. Doel van deze overheidsactie? Huiseigenaren stimuleren hun woning energiezuiniger te maken.

Energielabel: klim omhoog in het alfabet De verstuurde energielabels zijn voorlopige labels. Het gaat om een inschatting, gebaseerd op gegevens uit het kadaster en op gegevens van vergelijkbare huizen. Mogelijk verdient uw huis een beter label. Bijvoorbeeld omdat u al veel heeft gedaan om uw huis energiezuiniger te maken.

Verplicht bij verkoop

De bedoeling is dat u het energielabel definitief maakt. Dat hoeft niet direct overigens. U bent het pas verplicht als u uw huis verkoopt of verhuurt. Op die manier wil de overheid kopers en huurders eenvoudig, met één letter, duidelijk maken hoe energiezuinig hun nieuwe huis is. Wie vergeet of weigert een definitief label op te leveren bij verkoop of verhuur, riskeert een boete tot 405 euro. Een definitief label is eenvoudig aan te vragen, voor een paar tientjes.

Aan de slag?

Een A- of een B-label is uiteraard gunstig bij de verkoop van uw huis. Lage energiekosten spreken elke potentiële koper aan. Maar ook zelf profiteert u van de voordelen van een energiezuinig huis. In de vorm van een besparing op het gas- en elektraverbruik, meer wooncomfort en minder milieubelasting. Mogelijkheden om een huis energiezuiniger te maken, zijn er in overvloed. Zoals dak-, vloer- en gevelisolatie, HR++ dubbelglas, een zuinige combiketel of zonnepanelen. De terugverdientijd van de verschillende maatregelen verschilt per huis. Kleine verbeteringen zijn zeer snel terugverdiend. Bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop of isolatiefolie achter de radiatoren.

Financiering

Inspiratie voor energiebesparing is op veel plekken te vinden. Bijvoorbeeld op de website van Milieu Centraal. Bij grotere energiebesparende maatregelen is het aan te raden goed te kijken naar de financiering. Regelmatig zijn er subsidies en acties bij gemeenten, provincies en energieleveranciers. Ook is het vaak mogelijk om energiebesparende investeringen mee te financieren in de hypotheek. Een verhoging van de hypotheek of een tweede hypotheek kan een optie zijn. Ook een lening bij het Nationaal Energiebesparingsfonds is interessant. In beide gevallen is de rente vaak fiscaal aftrekbaar.

Meer weten over de financiering van energiebesparende maatregelen? Neem contact op met een van onze adviseurs.

Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: