"Verhuur via AirBnB kan u geld kosten" door adviseur Randy Heijnen

Geplaatst op : 10 april 2015

Het verhuren van uw (huur)woning heeft enkele valkuilen. Dit gaat niet zomaar en mag in het geval van sociale huurwoningen helemaal niet. Dat dit geldt voor langdurige verhuur is duidelijk, maar wist u dat dit ook geldt voor verhuur via AirBnB?

Een woningcorporatie uit Amsterdam wil niet alleen dat huurders bij gebruik van AirBnB uit hun huis worden gezet, de corporatie eist ook het geld terug dat is verdiend via toeristen. Het gaat dan om bedragen tussen de € 30.000,- en € 80.000,- (bron: Parool).

Voorwaarden in Amsterdam

Gebruik van AirBnB mag van de gemeente Amsterdam onder een aantal voorwaarden. Vorig jaar stelde de gemeente als een van de eerste ter wereld een aantal regels op. Een daarvan is dat u uw woning niet langer dan 2 maanden per jaar mag verhuren.

Volle kofferDe reden

Dit geldt echter niet voor woningcorporaties. Het verhuren van uw sociale huurwoning mag helemaal niet! Randy:  "Woningcorporaties zijn fel tegen illegale verhuur via AirBnB. De verhuur geeft klachten over overlast en betekent een risicoverzwaring. Maar bovenal wil de woningcorporatie niet dat haar huurders winst maken op de verhuur van hun eigendommen."

Risico’s AirBnB

Hebt u een koopwoning en bent u lid van een VvE? Ook dan is verhuren via AirBnB niet zonder risico’s. Op 23 september 2014 schreef onze adviseur Randy Heijnen een artikel over de risico’s van woningverhuur via partijen als AirBnB: "Wat kan er gebeuren: uw bovenbuurman verhuurt zijn huis via Airbnb. Een tijdelijke huurder veroorzaakt een keukenbrand waardoor de VvE (en dus ook u en andere eigenaren) schade lijden. Het is dan maar de vraag of u de schade vergoed krijgt." Het volledige bericht van adviseur Randy is gepubliceerd op de Meeùs website voor Vastgoedbeheerders.

Nieuwe risico’s

Het gebruik van nieuwe diensten als AirBnB of UberPOP brengt risico’s met zich mee. Deze diensten zijn (nog) niet meegenomen in voorwaarden, tarieven en risicoberekeningen bij onder andere hypotheekverstrekkers, vastgoedbeheerders, de taxibranche en verzekeraars. Dat betekent dat u het risico loopt op een claim die financieel nadelig voor u uit kan pakken.

Innovatie?

Probeert u iets nieuws? Laat u dan altijd goed informeren over wat wel en niet kan. En wat de gevolgen zijn voor u bij het nemen van deze risico’s.

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: