Verleidelijk, die lage hypotheekrente...

Geplaatst op : 10 april 2015

Kopers op de woningmarkt zijn spekkoper met de historisch lage hypotheekrente. Maar hoe zit het als u uw hypotheek jaren geleden afsloot en helemaal niet van plan bent te verhuizen?

VerhuizenIs het op dit moment voordelig om uw hypotheek af te lossen en een nieuwe hypotheek tegen een lagere rente bij een andere hypotheekaanbieder af te sluiten? Of is misschien het voortijdig openbreken van het contract bij uw huidige hypotheekbank een betere optie?

Boeterente

Banken zijn niet gek. Wie getekend heeft voor een bepaalde rente voor een bepaalde periode, zit daar in principe aan vast. Natuurlijk, u mag bij elke bank uw hypotheek eerder aflossen of de rentevast-periode aanpassen. Maar u betaalt dan waarschijnlijk wel boeterente, vanwege de rente die de bank misloopt. En bij een overstap krijgt u veelal ook te maken met taxatiekosten, notariskosten en advies- en bemiddelingskosten. Daar gáát uw voordeel? Of toch niet?

Rentevast-periode

In bepaalde situaties kan overstappen wel degelijk interessant zijn. Wanneer uw rentevast-periode afloopt bijvoorbeeld, mag u boetevrij overstappen. Het naderend einde van een rentevast-periode is dan ook een uitgelezen moment om uw hypotheek nog eens onder de loep te nemen. Zeker als u toch al nadacht over een andere hypotheekvorm. Heeft u bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek en wilt u toch geleidelijk gaan aflossen? Dan zou een (gedeeltelijke) annuïteitenhypotheek een oplossing kunnen zijn.

Spaarhypotheek

Een lage rente is overigens niet altijd zaligmakend. Bij een (bank)spaarhypotheek bijvoorbeeld gaat uw (spaar)inleg omhoog als de rente lager wordt. Per saldo verandert uw bruto maandbedrag nauwelijks. Netto bent u misschien zelfs duurder uit, doordat u minder renteaftrek heeft. Bent u van plan om tegelijkertijd ook uw huis te verbeteren, dan is een overstap naar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een mogelijkheid. Als u daarvoor in aanmerking komt, krijgt u een veilige en voordelige hypotheek.

Huidige bank

Bij sommige hypotheken kunt u ook 'intern' overstappen op een lagere rente. Dat heeft zeker voordelen. Zo hoeft u bij een interne overstap niet naar de notaris. Ook is er geen dure taxatie nodig. Dat houdt de kosten wel zo overzichtelijk. Wilt u de boeterente mee laten financieren? Let daarbij goed op: de rente over dat deel is niet aftrekbaar.

Meer weten? Of overweegt u een overstap? Neem contact op met een onafhankelijke Meeùs hypotheekadviseur.

Lees meer over:
Reacties (3)
Meeus
op vrijdag 24 april 2015 om 11:33
2/2 Soms kom je dan netto alsnog goedkoper uit dan met overstappen. Al lijkt dat in eerste instantie niet zo. Groet, Marion
Meeus
op vrijdag 24 april 2015 om 11:32
Hoi Cor en Gerda, Een mooie toevoeging. Het is inderdaad zo dat je de betaling van de boete kunt verspreiden over een langere periode. 1/2
Cor en Gerda Dammers
op donderdag 23 april 2015 om 13:02
Een klein aantal geldverstrekkers kent de mogelijkheid tot rente middeling. U krijgt geen boete maar een opsalg op de huidige rente. Wel aantrekkelijk.
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: