"Wat is onderverzekering?" Door adviseur Liddy Bruins

Geplaatst op : 24 april 2015

Als u weleens met uw verzekeraar of tussenpersoon hebt gebeld over uw inboedel- of opstalverzekering, hebt u de term vast gehoord; onderverzekering. Wat is dat precies?

TVWat voor gevolgen heeft onderverzekering dan?

Onderverzekering wil zeggen dat u voor een te lage waarde verzekerd bent. De gevolgen hiervan kunnen vervelend zijn. Als u een schade hebt, en u bent onderverzekerd, wordt de schade namelijk naar rato uitgekeerd. Liddy Bruins: “Stel, uw inboedel is verzekerd voor €40.000,-. Tijdens het herinrichten van uw woonkamer laat u per ongeluk uw nieuwe flatscreen televisie vallen. Een schade-expert stelt vast dat de televisie niet meer te repareren is. De schade bedraagt €1000,-. De schade-expert stelt ook vast dat de nieuwwaarde van uw inboedel €50.000,- is. Uw verzekerde bedrag is dan te laag. U betaalt dus ook te weinig premie om uw gehele inboedel te verzekeren. Al uw inboedel is hierdoor voor 4/5, of 80% verzekerd. Ook eventuele schades worden dan voor 80% uitgekeerd. U ontvangt voor uw televisie geen €1000,-, maar €800,-.”

Hoe weet ik wat mijn inboedel waard is?

Bedenk allereerst dat uw inboedelverzekering gebaseerd is op de nieuwwaarde. U krijgt bij een schade de nieuwwaarde uitgekeerd, tot de waarde van het beschadigde goed is gedaald tot minder dan 40% van de nieuwwaarde. Vanaf dit punt wordt de dagwaarde uitgekeerd. Een bedrag van €50.000,- lijkt misschien hoog, maar als u van uw hele inboedel de nieuwwaarde optelt komt u al snel aan een dergelijk bedrag.

En hoe bepaal ik het verzekerde bedrag dan?

Verzekeraars hebben hier handige hulpmiddelen voor, zoals de inboedelwaardemeter. Aan de hand van landelijke gemiddelden en de omvang van uw woning wordt er een verzekerd bedrag bepaald. “Als u de inboedelwaardemeter hebt ingevuld krijgt u bij uw Meeùs inboedelverzekering een garantie tegen onderverzekering. Vanaf dat moment weet u zeker dat een eventuele schade volledig uitbetaald wordt. Deze garantie is vijf jaar geldig. Vanzelfsprekend helpen wij u graag bij het invullen van de waardemeter.”

Geldt dit ook voor mijn opstalverzekering?

Ook hierbij geldt hetzelfde principe van onderverzekering. “Het verzekerde bedrag van een opstalverzekering is de herbouwwaarde. Dit is het bedrag dat nodig is om uw huis in dezelfde staat te herbouwen, mocht het volledig verloren gaan.” De herbouwwaarde kunt u bepalen met de herbouwwaardemeter.

Ik heb toch nog wat vragen over mijn verzekerde bedrag.

Dat kan natuurlijk, neem contact op met onze klantenservice voor meer informatie over uw situatie.

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: