Wat is een VAR?

Geplaatst op : 7 augustus 2015

De afkorting VAR staat voor Verklaring ArbeidsRelatie. Deze is belangrijk voor u als opdrachtgever, omdat deze verklaring bepaalt of een ingehuurde ZZP-er een zelfstandig ondernemer is. Met de juiste VAR weet u zeker dat u niet achteraf nog loonheffing en sociale premies hoeft te betalen.

ZZP verzekeringen van MeeùsHoe kom ik aan zo’n VAR?

U hoeft daar niet achteraan te gaan, de ZZP-er vraagt deze op bij de belastingdienst. Vraag bij het aangaan van een ZZP overeenkomst altijd een kopie van de VAR en het paspoort. Er zijn vier soorten VAR:

  • VAR-wuo (winst uit onderneming)
  • VAR-dga (directeur-grootaandeelhouder van een BV)
  • VAR-row (resultaat uit overige werkzaamheden)
  • VAR-loon (loon uit dienstbetrekking)

U kunt hier de precieze verschillen nalezen. Belangrijk om te weten is dat u om een VAR-wuo of een VAR-dga moet vragen. De andere twee bieden u geen garantie over de zelfstandigheid van de ZZP-er. U loopt daarmee het risico dat u achteraf alsnog loonheffingen moet betalen.

Waar moet ik nog meer op letten?

De VAR moet aansluiten bij de werkzaamheden die de ZZP-er voor u gaat verrichten. Voor elke bezigheid moet er namelijk een aparte VAR zijn aangevraagd. Als een loodgieter een muurtje metselt, valt dit niet onder zijn loodgieters VAR. Overigens bestaat de kans dat de VAR in 2016 verdwijnt. 

Wat komt er dan in plaats van de VAR?

Staatssecretaris Wiebes ontwierp een wetsvoorstel, de Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA), om schijnzelfstandigheid terug te dringen. Daarnaast wordt de verantwoordelijkheid voor foute arbeidsrelatie constructies bij de werkgever gelegd. De VAR wordt wellicht vervangen door de inhuur- of opdrachtovereenkomst. Dit wetsvoorstel is nog niet aangenomen, omdat het tot stevige kritiek leidde. Het ministerie van Financiën heeft inmiddels laten weten dat er per 1 januari nog niets verandert aan de ZZP regelgeving. Maar de situatie blijft onzeker. Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Wilt u meer weten over het inhuren van ZZP-ers?

Lees meer over:
zzp
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: