Wat is een ZZP-er?

Geplaatst op : 7 augustus 2015

ZZP staat voor Zelfstandige Zonder Personeel. Dit is dus een ondernemer die geen personeel in dienst heeft. Een ZZP-er is niet noodzakelijk een eenmanszaak, een ZZP-er kan net zo goed ondernemen in een maatschap, coöperatie, een VOF of een BV. ‘ZZP’ zelf is geen rechtsvorm. 

ZZP verzekeringen van MeeùsWat is het voordeel van een ZZP-er inhuren?

ZZP-ers zijn zeer flexibel inzetbaar en nemen vaak gespecialiseerde kennis mee over hun vakgebied. U kunt een ZZP’er gericht inzetten, precies voor de klus en de tijd die u nodig heeft. Het nadeel van ZZP-ers is dat ze per uur meer kosten dan vast personeel.

Zijn ZZP-ers allemaal hoogopgeleide kenniswerkers?

Zeker niet. Veel mensen zien bij het begrip ‘ZZP-er’ een IT’er voor zich, die zich laat inhuren voor allerlei losse klussen. Maar ditzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld een metselaar. ‘ZZP-er’ is een overkoepelend begrip, waar freelancers onder vallen maar ook kappers, taxichauffeurs en bouwvakkers.

Is een ZZP-er altijd een zelfstandig ondernemer?

Een ZZP-er is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat maakt van een ZZP-er niet automatisch een zelfstandig ondernemer. De VAR van de belastingdienst bepaalt of een ZZP-er een zelfstandig ondernemer is. Dat is belangrijk, omdat die omschrijving bepaalt wie de sociale premies en de loonheffing moet betalen, de ZZP-er of de opdrachtgever.

Wilt u meer weten over het inhuren van ZZP-ers?

Lees meer over:
zzp
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: