Voorspoedig door de dure decembermaand

Geplaatst op : 9 december 2015

Frans-Willem van Hulst geeft financieel advies over sparen en lenen. Hoe kijkt hij aan tegen de dure decembermaand? "Het belangrijkste is dat u het financieel niet moet zien als één maand. Kijk vooruit. Laat het niet aankomen op één salarisstrook. Probeer in november of zelfs al in oktober wat extra geld over te houden. En doe het in januari en februari een beetje zuinig aan."

Voorspoedig door de dure decembermaand

"We sluiten hypotheken af met decennialange looptijden, we sparen vanaf hun geboorte voor de studie van onze kinderen en vanaf ons 21e voor ons pensioen. Onze financiële planning is gericht op later. Veel later. Verder bekijken we het vooral per maand. Met een buffer voor noodgevallen, zoals de wasmachine die kapot gaat. Het is goed om ook een financiële jaarplanning te maken."

Anticiperen

"In die jaarplanning kun je anticiperen op de feestdagen. Maar ook op bijvoorbeeld de vakanties, die vaak duurder uitvallen dan u denkt. Bovendien: we houden rekening met de zomervakantie en eventueel de wintersport. Maar tussendoor hebben de kinderen ook nog herfst-, voorjaars- en meivakantie, waarin u misschien ook nog op vakantie wilt. Of een weekendje weg. En wat dacht u van maanden met veel verjaardagen?"

"Als u lang genoeg van tevoren financieel rekening houdt met dit soort gelegenheden, hoeft u zich op het moment zelf nergens zorgen over te maken. En kunt u er nóg meer van genieten."

Drie spaarpotjes

Dus eigenlijk zou u drie spaarpotjes moeten hebben: één voor onverwachte tegenvallers op de korte termijn (de kapotte wasmachine), één voor de lange termijn (voor studeren en/of pensioen) en één voor daar tussenin. Het laatste potje kunt u aanwenden voor de dure decembermaand."

Optimaal profijt

"Door voor elke spaarpot een aparte rekening te openen, houdt u het overzicht. Bovendien profiteert u dan zo optimaal mogelijk van de rente aan de ene kant en vrijheid aan de andere kant. Voor uw pensioen wilt u een zo hoog mogelijke rente. Dat kan door uw spaargeld voor een langere tijd vast te zetten. Voor die wasmachine wilt u meteen, eenvoudig én kosteloos bij uw geld kunnen. Bijvoorbeeld op een (internet)spaarrekening. Een deposito is een mooie tussenvorm."

Wilt u meer weten over de verschillende vormen van sparen? Hier vindt u meer informatie. Ook beantwoorden wij graag uw vragen over financiële vraagstukken op korte en lange termijn. Bel hiervoor naar 071 568 56 66. Onze adviseurs helpen u graag.

Webinar: Gelukkig financieel bewust

Op dinsdag 26 januari 2016 verzorgt Meeùs een gratis webinar over het bewust omgaan met financiële vragen. Hebben we het financieel allemaal goed geregeld voor nu en in de toekomst? Antwoorden hierop van onze financieel adviseurs en geluksprofessor Guy van Liemt! Wij helpen u en geven u meer (financiële) rust!

Lees meer en meld u aan

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: