"De 'kleine letters' in contracten met uw buitenlandse opdrachtgever." Door adviseur Leo Wijshoff

Geplaatst op : 24 februari 2015

Steeds meer ondernemers doen zaken in het buitenland. In België bijvoorbeeld is er geen taalbarrière en de afstand is makkelijk te overzien. Maar het blijft een ander land en dit heeft misschien gevolgen voor uw verzekeringen.

Onder welk recht vallen de voorwaarden?
Adviseur Leo Wijshoff: "Als adviseur heb ik vaak te maken met klanten die zaken doen met een Belgische opdrachtgever. We spreken dezelfde taal, waardoor mijn klanten zich vaak niet bewust zijn van de risico’s. Een van de grootste risico’s voor een ondernemer zijn de voorwaarden van het contract. De voorwaarden vallen onder het rechtssysteem van een land, maar als u zaken doet in het buitenland, welk recht is dan van toepassing?"

Belgisch recht beïnvloed uw dekking na schade
In uw overeenkomst staat welk recht van toepassing is. Dit gaat bijvoorbeeld om afspraken rondom de aansprakelijkheid. Uw (Belgische) opdrachtgever eist in deze afspraken vaak een aantal verzekeringen van u. Hier ontstaat het probleem. Uw opdrachtgever stelt een contract op dat gebaseerd is op het Belgisch recht.

Let op: Beneluxdekking stelt u niet altijd veilig
"U gaat de opdracht aan, sluit de verzekering onder Belgisch recht en denkt dat het goed zit. U heeft namelijk Benelux-, Europa- of zelfs werelddekking. Maar het maakt niet uit tot welke grenzen uw verzekering reikt. Uw verzekeringen vallen onder het Nederlandse recht. Dit betekent dat de verzekeraar u na een schade, die over het algemeen zwaarder telt in België, slechts gedeeltelijk of helemaal niet kan helpen."

Overeenkomsten op basis van Nederlands recht
Hoe kunt u dit voorkomen? Leo Wijshoff: "De beste oplossing is om in uw overeenkomst(en) op te nemen dat u de opdracht aanneemt op basis van uw eigen verzekeringsvoorwaarden. U vraagt dan toestemming aan de opdrachtgever om de verzekeringen in de overeenkomst volgens het Nederlands recht op te stellen. Accepteert uw opdrachtgever dit, dan is er niets aan de hand."

Informeer uzelf over de risico’s
Stel dat uw opdrachtgever het niet eens is met een verzekering volgens Nederlands recht. Of u hebt een al bestaand contract met een buitenlandse opdrachtgever. Informeer uzelf over de risico’s die u aan gaat of aan bent gegaan. U kunt een jurist of adviseur van Meeùs mee laten kijken naar uw contracten. Zoek samen uit welke contracten, leveringsvoorwaarden en overeenkomsten getekend zijn. En bekijk daarin de paragrafen waarin deze risico’s genoemd staan. U kunt contact opnemen met uw Meeùs adviseur via ons contactformulier.

Interessante links voor u:

"Dekken de algemene voorwaarden uw risico’s?" door adviseur Leo Wijshoff

"Doet u zaken met Duitse ondernemers? Ken het faillissementsrecht" door adviseur Meo Gravesteijn

De gevolgen van het handelsembargo voor kaasexporteurs door adviseur Meo Gravesteijn

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: