Een verhoogde drempel voor het aanspannen van een rechtszaak

Geplaatst op : 27 februari 2015

Een juridisch conflict met uw buren, onenigheid naar aanleiding van een aanrijding of een arbeidsconflict; voor u misschien goede redenen om een zaak aan te spannen. In televisieprogramma's lijkt het simpel om een procedure te starten. In het dagelijks leven is dit minder makkelijk.

Rechtszaak aanspannenHebt u een juridisch conflict dan wordt u in ons land bijgestaan door een advocaat (ook wel pleitbezorger genoemd). Het Nederlandse recht is te complex om hier zelf mee aan de slag te gaan. De hoge kosten voor de advocaat kunnen een drempel zijn. Via het  Juridisch Loket kunt u rechtshulp krijgen vanuit de overheid. Helaas wordt het gebruik van het juridisch loket steeds duurder en moeilijker gemaakt. De regering wil dat minder mensen naar de rechter gaan.

Eerste prioriteit: andere oplossingen
Het Juridisch Loket dringt het starten van een rechtszaak terug door eerst uw probleem op andere manieren dan met een rechtszaak op te lossen. Wanneer er toch een zaak komt, dan krijgt u te maken met een eigen bijdrage voor het starten van een rechtszaak. De kosten: € 196,- tot € 823,-. Bent u door het Juridisch Loket doorverwezen om een rechtszaak te beginnen, dan krijgt u een korting op uw eigen bijdrage, namelijk € 53,-.

De gevolgen van een eigen bijdrage
In principe volgt deze maatregel de werkwijze in de zorg. Het 'eigen risico', in dit geval een eigen bijdrage, verhoogt de drempel om actie te ondernemen. Het gevolg is dat benadeelde personen hun juridisch conflict toch vaker zullen laten voor wat het is. En dit zal, vanwege de hoge kosten, vooral sneller een keuze zijn van minder bedeelde Nederlanders.

Wat kunt u doen?

  • Zorg dat u in staat bent de eigen bijdrage te voldoen. Zet daarom net zoals bij uw zorgverzekering geld apart voor het risico dat u loopt.
  • Maak gebruik van een rechtsbijstandverzekering. Met deze verzekering hebt u geen eigen bijdrage. De premie die u voor deze verzekering betaalt is afhankelijk van de dekking die u kiest, maar in veel gevallen nog altijd lager dan de kosten van uw eigen bijdrage.

Interessante links voor u:

Bron: FTP

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: