Inflatie op nul, de positieve gevolgen voor u

Geplaatst op : 18 februari 2015

De inflatie is gedaald naar 0,0 procent, het laagste niveau in 27 jaar. Tegelijk groeit de economie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling van de prijzen komt vooral door de lagere brandstofprijzen en goedkopere kleding. (Bron: FTP)

Inflatie op nul, de positieve gevolgen voor u

0% Inflatie betekent dat prijzen gemiddeld niet stijgen. U kunt dit jaar dus net zo veel met één euro doen als vorig jaar. Dit heeft voor u als consument een fijn effect. Voor de langere termijn is het niet zeker dat deze ontwikkeling positief blijft.

De gevolgen voor u
Al een tijdje schommelt de inflatie tussen de 0 en 1%. Volgens Elianne Kuepers, verslaggever Personal Finance bij RTL Nieuws, zit er een risico vast aan deze trend. "Bij langdurig dalende prijzen bestaat de kans dat werkgevers ook de lonen gaan verlagen. Dat raakt mensen die schulden hebben. Hun schuld – bijvoorbeeld hun hypotheek – blijft bestaan, maar ze krijgen minder loon om die schuld mee af te lossen. Voor mensen met spaargeld zijn prijsdalingen juist positief, omdat hun spaargeld relatief meer waard wordt."

Sparen loont nog steeds
"De rente is historisch laag. Verreweg de meeste banken bieden op dit moment geen rente op uw betaalrekening. De rente op spaarrekeningen is bij veel banken gedaald tot rond de 1%. Dit is niet veel meer dan de huidige inflatie." Lees in een eerder verschenen artikel van onze adviseur Frans-Willem van Hulst hoe het precies met sparen in deze tijd: "Loont sparen nog?"

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: