"Is mijn auto onder- of oververzekerd?" Door adviseur Mark Suikers

Geplaatst op : 10 februari 2015

Bijna de helft van de Nederlandse automobilisten heeft zijn of haar auto te ruim verzekerd, volgens een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise en onderzoeksbureau Motivaction. Volgens Motivaction zou ongeveer de helft van de automobilisten met een Volledig Casco of een Beperkt Casco dekking een lagere dekking kunnen hebben. Twintig procent van de automobilisten met een WA dekking zou juist een hogere dekking nodig hebben. Hoe zit dat bij eigenlijk bij u? Adviseur Mark Suikers legt uit.

'Is mijn auto onder- of oververzekerd?' Door adviseur Mark Suikers

Hoe weet ik welke dekking voor mij geschikt is?

  • Ten eerste moet u weten wat de dagwaarde van uw auto is. U berekent dit op de site van Meeùs. Vul op deze pagina uw kenteken in, dan ziet u op de achtste regel een indicatie van uw dagwaarde.
  • Bekijk uw huidige jaarpremie. De schade-uitkering bij een eventuele schade is maximaal de dagwaarde! Is uw dagwaarde bijvoorbeeld € 1.000,- dan krijgt u bij schade nooit meer dan € 1.000,- uitgekeerd. Ook als de schade veel hoger is. Vindt u de (eventuele) schade-uitkering de betaalde premie nog waard? (Heeft u een aanschafwaarde- of nieuwwaarderegeling afgesloten? Dan wordt de eerste drie jaar maximaal de aankoopprijs uitgekeerd.)
  • Op de site van Meeùs rekent u eenvoudig uit wat uw premie bij een lagere dekking is.. Wat is het verschil tussen uw huidige jaarpremie en uw jaarpremie bij een lagere dekking? Stel dat u dit verschil op een spaarrekening zet, kunt u dan een (kleine) reparatie zelf betalen?

En hoe zit het dan met die financiële draagkracht?
Stel, u heeft een 10 jaar oude auto die nog € 1.000,- waard is. De auto is Volledig Casco verzekerd en u betaalt € 500,- premie per jaar. U moet rondkomen van het minimumloon en bent afhankelijk van die auto voor uw woon-werk verkeer. U betaalt dus € 500,- voor een schade-uitkering van hooguit € 1.000,-. In dat geval zou het voor de hand liggen om de dekking te verlagen naar een WA dekking, en de bespaarde premie op een spaarrekening te zetten voor noodgevallen. Mark Suikers: “Maar stel dat u na de dekking-verlaging een schade aan uw eigen auto veroorzaakt? Kunt u dan een rekening van bijvoorbeeld € 700,- zelf betalen? Het is vervelend om hier over na te denken, maar probeer het slechtste scenario voor te stellen en vraag u af of u dit scenario zelf kunt dragen.”

Welke factor speelt er nog meer mee?
“Welke dekking geschikt is voor uw auto hangt van nog een factor af dan alleen de dagwaarde en financiële draagkracht. Ook uw korting speelt een rol. Als u de maximale korting van 80% heeft, is bijvoorbeeld het premieverschil tussen een Volledig Casco dekking en de Beperkt Casco dekking veel kleiner dan bij de instapkorting van 55%.”

Om te zien welke dekking voor u geschikt is kunt u natuurlijk altijd overleggen met één van onze adviseurs.

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: