Zijn de 'nieuwe' hypotheekeisen te streng?

Geplaatst op : 27 februari 2015

De crisis was een belangrijke oorzaak voor het verhogen van de hypotheekeisen. Huizenkopers zaten dieper in de schulden dan zij financieel konden dragen. Maar nu komt de vraag: zijn de 'nieuwe' eisen niet té streng?

Strenge hypotheekeisenHet NIBUD (Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting) bepaalt de hypotheeknormen en de financieringslastenpercentages. Volgens een analyse in opdracht van NVB (Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers) zijn de eisen die gesteld zijn door NIBUD niet meer reëel. Zij zeggen dat er sprake is van een overschatting van het financieringsrisico. Met andere woorden; uw draagkracht is waarschijnlijk groter dan het risico dat u niet kunt betalen.

Wat betekent dit voor u?
De onderzoekers willen dat in de toekomst meer gegevens dan alleen uw inkomen worden meegenomen in de berekening van uw leencapaciteit. Namelijk ook uw gezinssamenstelling en belangrijke uitgaven zoals pensioenpremie, vervoer, aantal kinderen, kosten kinderopvang etc. Hoe zij dit willen doen, is nog niet bekend.

Andere veranderingen
Per 1 januari zijn er een aantal dingen veranderd. Onze adviseur Miranda Willaert vertelt over de veranderingen van hypotheekaftrek, de nationale hypotheekgarantie, belastingvrij schenken, de inkomenseis verbouwen en het maximaal hypotheekbedrag. 

Interessante links voor u:

Bron: FTP

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: