6 op de 10 Nederlanders ziet op tegen langer werken voor een beter pensioen

Geplaatst op : 21 januari 2015

Het Financieel fit onderzoek van ING heeft een aantal interessante uitkomsten. Van de jongeren in de leeftijdscategorie 18-34 jaar is 62% bereid langer door te werken (na hun 65e) als dit hen een beter pensioen oplevert.

IPensioenn de leeftijdsgroep van 35 tot 65 is een kleine meerderheid juist bereid om pensioen in te leveren, om eerder te stoppen met werken. Van de ouderen maakt zo’n 18% zich zorgen over hun pensioen. Onder de jongeren ligt dit percentage veel lager, namelijk 8%. Een logische verklaring, voor de ouderen is het pensioen een gebeurtenis die dichterbij ligt.

De respondenten van het onderzoek gaven zelf aan meer geld voor hun pensioen te verdienen door van baan te wisselen (35%) of door te groeien in hun eigen werk door promotie (29%). 4 op de 10 ondervraagden was bereid langer door te werken voor een hoger pensioen.

Neem de tijd om uw pensioen te regelen
Pensioen bouwt u meestal op via de pensioenregeling van uw werkgever. Naast dit pensioen zijn er nog extra mogelijkheden om meer geld voor uw pensioen bijeen te sparen. Neem de tijd om te beslissen wat voor pensioenopbouw het beste bij u past. Een goed pensioen opbouwen kost tijd en is van groot belang voor een financieel comfortabele oude dag.

Wat kan ik nog meer doen voor een hoger pensioen, behalve doorwerken?
Hebt u weleens nagedacht over de opbouw van uw pensioen? Naast werken kunt u uw pensioen ook opbouwen door bijvoorbeeld te sparen via uw werkgever, zelfstandig sparen of door een lijfrenteverzekering. Alle gevallen hebben zo hun voor- en nadelen, wat voor u de beste keuze is hangt af van uw situatie. Adviseur Ellen Akkerman geeft inzicht in de opties. Eerder verschenen artikelen van Ellen Akkerman over pensioen.

“Pensioen zelf regelen, wat betekent dit voor u?”
Een goed pensioeninkomen kan op verschillende manieren tot stand komen. Uw pensioen bestaat uit drie onderdelen (het zogenaamde 3-pijlerstelsel): namelijk uit de AOW-uitkering, het bij de werkgever(s) opgebouwde pensioen en uw gespaarde pensioen of vermogen. Sparen wordt steeds belangrijker. Lees in dit artikel hoe u zelf kunt bijsparen.

“Bijsparen voor uw pensioen via uw werkgever”
De overheid heeft per 1 januari 2015 de fiscale ruimte om bij te sparen voor het pensioen beperkt. U kunt niet zonder meer een bedrag storten als aanvulling op uw pensioen. Om te voorkomen dat u het overzicht verliest, is het belangrijk om eerst te berekenen wat uw maximale fiscale bijspaarruimte is.

Interessante link voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: