"Een creditcard, iets voor mij?" Door adviseur Frans-Willem van Hulst

Geplaatst op : 9 januari 2015

U zult het vast eens hebben meegemaakt; u hebt de reis van uw dromen gevonden, alles uitgezocht en u bent klaar om te boeken. Maar de website biedt alleen betaling met een creditcard. Dan toch maar zo’n creditcard aanvragen? Adviseur Frans-Willem van Hulst legt uit:

reis gevonden, creditcard artikelWat is een creditcard?
Een creditcard is vergelijkbaar met uw normale bankpas, het belangrijkste verschil is dat u achteraf betaalt. Op het moment dat u de creditcard gebruikt wordt er niet meteen geld van uw rekening afgeschreven. Dat gebeurt één keer per maand. U gaat een lening aan bij uw creditcardaanbieder. Een creditcard biedt de mogelijkheid deze lening gespreid terug te betalen, als het niet in één keer kan. Een ander voordeel is de veiligheid: onterechte betalingen kunt u makkelijk terug laten draaien.

Maar die creditcards zijn toch best duur?
Adviseur Frans-Willem van Hulst: "Een creditcard kan duurder zijn dan u verwacht. Ten eerste zijn er de vaste kosten, deze kunnen oplopen tot enkele tientjes per jaar. Daarnaast moet u bij vele creditcards bijbetalen als u ze gebruikt om te pinnen, vaak zo’n 1% van de opnamesom." Een creditcard is dus duurder dan uw normale pinpas. Maar een creditcard wordt pas echt duur als u gespreid terugbetaalt: "Er wordt geadverteerd met rentes vanaf 1%. Maar dat zijn rentes per maand. De effectieve jaarrente op creditcards ligt vaak tussen 15% en 21%. Dit rentepercentage betaalt u alleen bij gespreid terugbetalen, als u de rekening meteen kan voldoen betaalt u geen rente."

Is het iets voor mij?
"Dat hangt van uw financiële situatie af. Als u uw rekening altijd in één keer kan voldoen, betaalt u geen rente en heeft u eigenlijk renteloos geld geleend." Het is ook mogelijk om geld te storten op een creditcard. In dat geval ontvangt u rente over uw saldo boven de EUR 500. Als die rente de vaste kosten compenseert is uw creditcard niet duurder dan uw normale betaalpas. "Kortom, als u redelijk kapitaalkrachtig bent, en uw creditcard niet gebruikt om te pinnen, dan kan een creditcard een goed idee zijn. Maar als u de creditcard gebruikt voor het krediet, zou ik er nog even over nadenken. Als u eenmaal rood staat, en uw schuld gespreid wil terugbetalen, kunnen de kosten snel oplopen."

Dan kan ik dus beter rood staan bij mijn bank?
"Niet noodzakelijk. De rente bij rood staan ligt bij de meeste banken tussen de 12% en 15%. Bij creditcardaanbieders ligt dit percentage nog iets hoger. En dat terwijl de spaarrente op dit moment maar 1% is. Als u extra geld nodig heeft, of u wilt uw huidige roodstanden wegwerken, kunt u beter een lening afsluiten. Dit is in de regel goedkoper. Een doorlopend krediet bijvoorbeeld is goedkoper dan rood staan op uw rekening of creditcard."

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: