"Loont sparen nog?" door Frans-Willem van Hulst

Geplaatst op : 2 januari 2015

"Samengestelde rente is de krachtigste macht in het heelal." Dit zou Albert Einstein gezegd hebben. Hij bedoelde hiermee het effect van rente op rente, waardoor een klein bedrag in de loop der jaren kan groeien naar een respectabel kapitaal.

SparenHistorisch lage rente
Maar gaat dit nog steeds op? Adviseur Frans-Willem van Hulst: "De rente is historisch laag. Verreweg de meeste banken bieden op dit moment geen rente op uw betaalrekening. De rente op spaarrekeningen is bij veel banken gedaald tot rond de 1%. Dit is niet veel meer dan de huidige inflatie."

Hoe kunt u uw spaargeld in stand houden of laten groeien?
Frans-Willem van Hulst: "Het antwoord is vrij simpel; zorg dat u een zo hoog mogelijke rente ontvangt. Rendement halen uit spaargeld is momenteel een grote uitdaging! De meeste mensen leggen er op toe."

Hoe hoog moet de rente zijn om mijn spaargeld in stand te houden?
De rente die u ontvangt moet in ieder geval de inflatie compenseren. Maar misschien betaalt u ook vermogensrendementsheffing. Als u in 2015 meer dan EUR 21.139,- aan spaargeld bezit, betaalt u vermogensrendementsheffing over uw spaargeld boven deze grens. De belastingdienst gaat er vanuit dat u 4% rendement behaalt op uw vermogen/spaargeld en belast dit rendement met 30%. Frans-Willem van Hulst: "Dat komt neer op een reëel belastingpercentage van 1,2% over vermogen. Een rendement van 4% op spaargeld haalt op dit moment niemand, maar ook die 1,2% haalt niet iedereen. Daar komt de inflatie nog bij, die is in 2014 gemiddeld 1%."

Dus ik moet 2.2% rente zien te vinden?
Dat hangt van de hoogte van uw gespaarde of belegde vermogen af. EUR 21.139,- is vrijgesteld. Stel, u had dit jaar EUR 30.000,- spaargeld en dit staat op een normale spaarrekening tegen 1.2%. De rekensom ziet er dan zo uit:

 Spaarrente  1.2% x € 30.000,-
 + € 360,-
 Inflatie 2014  1% x € 30.000,-  - € 300,-
 Vermogensrendementsheffing  1,2% x (€ 30.000,- - € 21.139,-)
 - € 106,33
   Totaal  - € 46,33

In dit voorbeeld is uw spaargeld dus EUR 46,33 minder waard geworden. U had een rente van minstens 1,36% moeten hebben om quitte te spelen. Helaas zijn de meeste standaard spaarrentes op dit moment nog lager dan de 1,2% uit het voorbeeld.

En als ik nog meer spaargeld heb?
Hoe meer spaargeld u heeft, hoe onrendabeler bovenstaande rekensom wordt. Daar komt nog bij dat het afgelopen jaar geen representatief jaar was; de inflatie is zeer laag. De enige manier om rendabel te sparen is op zoek gaan naar een zo hoog mogelijke rente.

Waar kan ik een hoge rente vinden?
Frans-Willem van Hulst: "Via Meeùs kunt u een aantal spaarrekeningen openen. Argenta en Knab bijvoorbeeld bieden 1,65% rente. Een hogere rente vindt u alleen in lange termijn deposito’s. Dit deposito sparen wil zeggen dat een bedrag voor een langere tijd vast wordt gezet. U kunt in de tussentijd niet bij uw geld, maar hier staat een hogere rente tegenover. Bijvoorbeeld bij Argenta kunt u 2,3% rente ontvangen, als u een bedrag voor 5 jaar vast zet. Dit kan al vanaf bedragen van EUR 250,-. Zo kan ook de kleine spaarder toch een mooi rendement halen."

Interessante links voor u:

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: